Bezocht in 1984, 2014,
2015, 2016, 2018 en
2023

Wandelen en trekken in Zagóri

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS ZAGORI

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 24 december 2023)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Avgerinós - Mégas Lákkos - bedding Veránia en terug ****  + Gpx

2. Berghut Astráka - Drakólimni en terug ****

3. Brug van Arísti - Agii Anárgyri - Brug van Klidoniá en terug ****  + Gpx

4. De drie-bruggen-wandeling ****  + Gpx

5. De vier-bruggen-wandeling ****  + Gpx

6. De vijf-bruggen-wandeling ****  + Gpx

7. Kapésovo - Gradísta - Iero Dásos - Víkoskloof - Kapésovo ****

8. Kapésovo - Kípi en terug ***

9. Kapésovo - Koukoúli en terug

10. Kapésovo - Víkoskloof en terug

11. Kapésovo - Vradéto - Belóď en terug ****  + Gpx

12. Kípi - Bayótikos - Mísios - Vítsa en terug ***

13. Kípi - Lazarídis - Koukoúli - Mísios - Vítsa - Monodéndri ****  + Gpx

14. Kípi - Mýlos - Plakída - Arkoúda - Dílofo en terug ***  + Gpx

15. Klidoniá - Ano Klidoniá en terug

16. Megálo Pápingo - Ano Klidoniá en terug ****  + Gpx 

17. Megálo Pápingo - Koúla - Ano Klidoniá - Megálo Pápingo ***

18. Mikró Pápingo - berghut Astráka en terug ****  + Gpx

19. Mikró Pápingo - Kókkino Lithári - Evangelístria en terug ****

20. Mikró Pápingo - Mégalo Pápingo - (Ovíres) -  Mikró Pápingo

21. Mikró Pápingo - bron van de Voďdomátis en terug ****  + Gpx

22. Mísios - skála Monodéndri en terug

23. Monodéndri - Ano Pediná en terug  + Gpx

24. Monodéndri - Agia Paraskeví en terug

25. Monodéndri - Víkoskloof - Víkos ****

26. Monodéndri - Vítsa - Mísios - Koukoúli - Kípi *** 

27. Tsepélovo - Mégas Lákkos en terug ****

28. Tsepélovo - Chátsios - Paliogéfyro - Tría Kefália -  Kípi en terug

29. Tsepélovo - Trýpa Nýfis - Kapésovo en terug ****

30. Tsepélovo - Vradéto - Kapésovo ****

31. Víkos - bron van de Voďdomátis en terug ****  + Gpx

32. Víkos - Víkoskloof - Monodéndri ****

33. Vítsa - Dílofo en terug ***

34. Vradéto - Avgerinós - Mégas Lákkos en terug ****

35. Zwemmen in Zagóri ***

 

Zagóri is een streek in de Griekse regio (periféria) Ipiros, één van de 13 Griekse regio's; Ipiros is de meest noordwestelijke regio, begrensd in het noorden door Albanië en in het westen door de Ionische zee. Het is ook de meest bergachtige streek van Griekenland: het Píndosgebergte, ook wel de ruggengraat van Griekenland genoemd, strekt er zich van noord naar zuid uit over een afstand van 160 km, en heeft hoge toppen als de Smólikas (2637 m), de Týmfi (2466 m), de Gamilá (2480 m) en de Astráka (2432 m).

Zagóri zelf is een gebied van ongeveer 1000 km2, gelegen ten noordoosten van de stad Ioánnina, hoofdstad van het grootste departement (nomós) van Ipiros. Zagóri vormt op bestuurlijk gebied één van de 18 gemeenten (dímos) van Ipiros, maar zelf telt het wel niet minder dan 46 dorpjes, de zogenoemde Zagorochoriá (chorió = dorp) of Zagoriá. Toch bedraagt de totale bevolking nog geen 4000 inwoners, wat dus neerkomt op nog geen 4 inwoners/km2.
De naam Zagóri zou Slavisch zijn en zou "over de bergen" betekenen.

Doordat het gebied zo bergachtig is, is het ook moeilijk toegankelijk; bovendien wordt het doorgesneden door enkele heel diepe valleien, met rivieren als de Víkos, met zijn zijrivieren Vikákis en Mégas Lákkos, de Voidomátis en de Aoös. De Víkos heeft in de loop van miljoenen jaren de Víkos-canyon uitgegraven, die ongeveer 20 kilometer lang is en van 450 tot 1600 meter diep; hierdoor staat de Víkos-kloof zelfs in het Guiness Book of Records, als de diepste kloof ter wereld - met dien verstande dat het hier gaat om de kloof met de grootste diepte-breedte verhouding, want op sommige plaatsen is de kloof werkelijk heel smal.

Door deze bijzondere geografische kenmerken is ook de geschiedenis van dit deeltje van Griekenland uitzonderlijk. Terwijl grote delen van Griekenland een bewogen geschiedenis kenden, zorgde de slechte toegankelijkheid van Zagóri voor een relatieve veiligheid - invallers lieten de streek vaak links liggen. Zelfs toen Ipiros in 1430 in Turkse handen viel, bewaarde de streek een grote autonomie; veel handelaars vestigden zich er en droegen zo bij tot een betrekkelijke rijkdom. Eén van de bewijzen van deze welvaart is de stichting van heel wat scholen in de 18de eeuw; daarnaast werden ook heel wat van de bekende bruggen en watermolens in die tijd gebouwd en ook de "archontiká", de luxueuze stenen huizen van de handelaars, getuigen van die bloeitijd. Pas in de 19de eeuw werd de bezetting door de Turken veel meer voelbaar en zwaarder, tot Zagóri in 1913 tijdens de eerste Balkanoorlog werd bevrijd van de Turkse bezetting.

Na de vereniging met Griekenland volgde een lange emigratie naar de Griekse steden, waardoor Zagóri ontvolkte. Tijdens de tweede wereldoorlog had de streek zwaar te lijden van de Italiaanse inval en de Duitse bezetting; ook de daarop volgende burgeroorlog was noodlottig voor de streek. Dit alles leidde ertoe dat Zagóri geďsoleerd bleef en zijn authenticiteit bewaarde - dit laat zich vooral zien in zijn traditionele dorpjes en het goed bewaarde net van paden en bruggen.

De meeste dorpjes zijn heel typisch door het centrale plein, met een grote kerk, een enorme plataan en een openbare fontein; geplaveide straatjes slingeren door het dorp en een net van paden - monopátia - verbindt de verschillende dorpjes, waar nodig met de beroemde boogbruggen. De bekendste dorpen zijn Monodéndri en het nabijgelegen Vítsa, Tsepélovo - het grootste dorp -, Vradéto - het hoogst gelegen (1340 m) -, en de aantrekkelijke dorpjes Kípi, Koukoúli en Dílofo; ten noorden van de Víkos-kloof zijn er de heel bekende dorpjes Megálo en Mikró Pápingo, Víkos zelf, Arísti, enz.
Voor de mooiste dorpjes van Zagóri, zie o.a. http://www.zagori.info/ of http://www.about-ioannina.gr/Zagori_en/Zagori.htm

Wilt u een diashow met onze wandelingen gemaakt in 2014, klik dan op volgende link: https://plus.google.com/photos/107661060150997737817/albums/6043273413225099505?authkey=CKXOz7us_87MtwE

Het netwerk van paden dat de dorpen onderling verbond, is vrij goed bewaard, met daarbij de opvallende trappen of skáles waardoor je van Monodéndri, Vítsa, Vradéto of Koukoúli in de vallei kon afdalen. In die valleien vallen dan weer de prachtige boogbruggen op, zie o.a. http://www.about-ioannina.gr/zagori_en/the_bridges.htm. De beroemdste is wellicht de Plakída- of Kalogerikó-brug met haar drie bogen - zie de mooie foto's op http://flickrhivemind.net/Tags/plakidas/Interesting
Deze paden lenen zich zowel tot dagtochten als tot een trektocht die door heel veel reisagentschappen wordt aangeboden, meestal van 6-8 dagen, met bijvoorbeeld vertrek in Tsepélovo en etappes als Tsepélovo - Vradéto - Kapésovo / Kapésovo - Koukoúli - Kípi / Kípi - Dílofo - Vítsa - Monodéndri / Monodéndri - Víkos-kloof - Víkos / Víkos - Megálo en Mikró Pápingo / en de meestal tweedaagse tocht van Pápingo via de berghut van Astráka naar het Drakolímni-meer / soms wordt de tocht besloten met een eenzame etappe terug naar Tsepélovo.

Sedert eind 2014 staan er bij ieder begin van een wandeling wandelborden ESPA - de ESPA-projecten (ESPA = Ethnikó Stratigikó Plésio Anaforás of NSRF = National Strategic Reference Framework) financieren heel kort gezegd (vaak grensoverschrijdende) streekontwikkeling in het Middellandse Zeegebied. Het ontwikkelen van een wandelnetwerk in Zagóri heeft van die Europese subsidiëring genoten.
In de praktijk beperkt zich de zichtbare invloed van dit ESPA-project tot de infoborden bij het begin van de belangrijkste wandelingen en tot de markering van de routes met rode driehoekjes. De info van de borden is eerder beperkt: naam van de route, lengte en duur en aanduiding op een algemene kaart van Zagóri.

In de reeks wandelgidsen van CICERONE (www.Cicerone.co.uk)  is in 2019 een handig wandelboekje verschenen van de hand van Aris Leontaritis. Deze wandelgids "Walking and trekking in Zagori" geeft 30 wandeltochten en 3 meerdaagse trektochten in het nationale park van de noordelijke Pindos, waarvan een 20-tal in centraal Zagóri, de streek die ook aan bod komt in deze site. Een heel mooi boekje, met rubrieken over de geschiedenis, de geologie, de fauna en flora, mooie foto's, overzichtelijke kaartjes en vooral duidelijke beschrijvingen van de tochten!

Voor wandelgenot in de omgeving van Pápingo is er een leuk wandelboekje van Frances Annear, Exploring Pápingo.

Zoals zo dikwijls is de beste kaart er één van Anávasi: de kaart 3.1 voor Zagóri is een heel mooie kaart, op schaal 1:50.000, die al de belangrijkste paden nauwkeurig weergeeft.

Enkele belangrijke praktische inlichtingen

* Zagóri is ook heden ten dage nog geďsoleerd: er zijn dus heel weinig busverbindingen, en dan nog bijna uitsluitend met Ioánnina, dus niet tussen de dorpen onderling...
Zie de inlichtingen op de website van de KTEL (autobus) van Ioánnina,

http://www.ktelioannina.gr/TRANSPORT7/PAGE_Routes/ZB4AAI8lw0BhZGpGbHJydVREDQA (alleen in het Grieks).

In de zomer 2014 waren de verbindingen dus:
- Ioánnina - Pápingo: alleen op dinsdag om 5u30 , terug om 7u00 + (als er reizigers zijn!!) om 14u30, terug om 16u00
- Ioánnina - Vítsa - Monodéndri - Ano Pediná - Elafótopos: op maandag om 5u45, terug om 6u30 + 14h00, terug om 15u15
- Ioánnina - Skamnéli: op vrijdag om 6u00 en 13u35 (via Koukoúli), terug via Kapésovo en Koukoúli om 6u55 et rechtstreekse terugweg om 15u15
- Ioánnina - Frangádes - Leptokaryá: op donderdag om 5u15, terug om 15u15
- Leptokaryá - Frangádes - Dílofo - Ioánnina: op donderdag om 6u45, terug om 13u45 (via Dílofo alleen als er reizigers zijn!).

Voor de bus tussen Ioánnina en Megálo Pápingo, zie ook http://www.papigo.gr/en/koinotita/come_02.php

Besluit: aangezien de verbindingen meestal maar één keer per week gebeuren en aangezien de uren niet gemakkelijk zijn, is het weinig waarschijnlijk dat buslijnen u nuttig zullen zijn bij het opstellen van een wandelprogramma...

Sinds enkele jaren zijn enkele taxi's actief in de streek; enkele nummers zijn: + 30 6944 33 54 87 (Monodéndri) of + 30 26550 22500 (Kónitsa).


Toch is het gemakkelijker een auto te huren...

* de tankstations zijn eveneens zeldzaam: er zijn er geen in het eigenlijke Zagóri! Er is wel een tankstation (komende van Ioánnina) op de weg tussen Metamórfosi en Monodéndri, en een ander (komende van Kónitsa) in Klidoniá. Men moet dus echt zijn voorzorgen nemen...

* ook wat betreft contant geld moet men vooruitziend zijn: er zijn weinig geldautomaten (ATM) - sedert 2017 zijn er wel geldautomaten in Monodéndri en Megálo Pápingo. Nogal wat pensions en zelfs hotels aanvaarden wel bankkaarten.

* de dichtst bij zijnde apotheek bevindt zich in Metamórfosi

* logies kan men makkelijk vinden - met de hulp van internet of door op de links van deze site een kijkje te gaan nemen. Vooral Tsepélovo en Mikró Pápingo zijn geschikt als uitvalsbasis, maar ook Kípi, Monodéndri, Vítsa en Megálo Pápingo zijn goede verblijfplaatsen

* hou er rekening mee dat zelfs in de zomer (in juli) niet alle tavernes en restaurants open zijn, vooral tijdens de week. Wij hebben restaurants gevonden in Tsepélovo, Kípi, Dílofo, Vítsa en Monodéndri, in centraal Zagóri, en ook in Mikró en Megálo Pápingo, in Ano Klidoniá en in Víkos

* een mooie website voor een klein gasthuis en begeleide trektochten: www.lucas-adventures.com .


Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter


De skála Vradétou


UUUitzicht op de Víkos-kloof vanaf het uitkijkpunt Belóď



Het Drakólimni

 De Plakída-brug met drie bogen

De weerspiegeling van de Lazarídis-brug bij Kípi

De platía van Tsepélovo 

De Mísios-brug

 

00De platía in Víkos

De Víkoskloof in de buurt van Víkos