Bezocht in 2006, 2007, 2011
en 2017

Wandelen en trekken op SIKINOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS SIKINOS

BOTEN SIKINOS
   -
Adamantios Koraďs
  
- Aqua Spirit
   - Artemis

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 28 januari 2021     )

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd


NNN = nieuw in 2017

1. Aloprónia - Agios Pandeleímonas - Stamatiní - Chóra ***

2. Chorió - Agios Dimítrios - Kátergo - Agios Pandeleďmonas - Aloprónia - Chorió ***  + Gpx  NNN

3. Chorió - Stamatiní - Episkopí - Agia Marína en terug ****  + Gpx

4. Chor - Stamatiní - Episkopí en terug ****  + Gpx

5. Chor - Stamatiní - Episkopí - Pigádi Manáli - Agios Pandeleďmonas - Aloprónia ***  + Gpx

6. Episkopí - Pigádi Manáli - Agios Ioánnis en terug ***

7. Kástro - Agios Vlásios - Agios Artémios - Aloprónia en terug ***  + Gpx

8. Kástro - Zoödochos Pigí - Profítis Ilías - Agia Triáda - Profítis Ilías - Kástro ***  + Gpx

 


 

Síkinos is een vrij klein eiland (41 km2), gelegen tussen Folégandros en Ios, in de zuidelijke Cycladen. Het  is nog altijd heel rustig en niet echt aangetast is door de toeristische invasie in de Cycladen. Santorini is de zuidelijke buur, maar het contrast tussen de twee eilanden kan niet groter zijn. Er wonen slechts een 200 mensen en het bergachtige binnenland heeft maar enkele wegen, van het haventje Aloprónia naar het dubbele hoofdstadje, bestaande uit Kástro en Chorió, en (vrij recent) van Kástro naar Episkopí en van Kástro naar het strand van Agios Geórgios.

De bootlijn vanuit de Piraeus, die Kythnos, Sérifos, Sífnos en Kímolos/Mílos aandoet, gaat drie keer per week verder naar Folégandros, Síkinos, Ios en Santoríni - deze lijn wordt verzorgd door de Adamantios Koraďs.
De haven van Aloprónia op Síkinos bereik je op die manier na 10-11 uur varen.
Anderzijds verzorgt de Aqua Jewel twee keer per week de verbinding Sýros - Páros - Náxos - Folégandros - Síkinos - Ios - Thirasiá - Santoríni - Anáfi - op dinsdag en zaterdag, terug op woensdag en zondag.
Ten slotte
verbindt de Artemis op vrijdag Sýros, Páros, Náxos, Ios, Síkinos, Folégandros, Kímolos en Mílos - terug op zaterdag...

Síkinos heeft op het eerste gezicht weinig te bieden - het komt in sommige reisgidsen helemaal niet ter sprake. Maar voor wie van rust, wandelen en vriendelijke mensen houdt, is Sikinos wel een heel aangenaam eiland. Het binnenland is heel droog en dor, maar de mooie vallei tussen Aloprónia en Kástro oogt heel aantrekkelijk.

Kástro zelf is een heel rustig, maar authentiek dorpje; het ligt op een hoogte van 280 meter en heeft naast aangename straatjes een mooi kástro, een soort ommuurd plein met in het midden de kerk van Pantánassa. Het dorp wordt beheerst door het grote klooster van Zoödóchos Pigí, gebouwd omstreeks 1700 en door zware muren tegen de piraten beschermd.

Op 4 km van het hoofdstadje ligt Episkopí, een tempel ter ere van Apollo uit de 3de eeuw v. Chr. die later, in de 5de eeuw, tot kerk werd omgebouwd - een heel mooi voorbeeld van hergebruik van muren en zuilen.

Het strand van het haventje Aloprónia is heel aangenaam, ideaal voor kinderen; er staan parasols en banken. Verder zijn er de afgelegen strandjes van Agios Geórgios en Málta - dit laatste is alleen te voet te bereiken.

Maar vooral op wandelgebied is Síkinos heel interessant.  Het oude netwerk van paden is heel goed bewaard en maakt het mogelijk alle uithoeken en afgelegen valleien van het eiland te bereiken.
Síkinos is sinds enkele jaren betrokken bij het belangrijke project "Paths of culture" van de ELLINIKI  ETAIRIA – Society for the Environment and Cultural Heritage, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de natuurlijke omgeving en de culturele erfenis van Griekenland - zie http://www.monopatiapolitismou.gr/?p=562&lang=en

Op Síkinos heeft dit project voor het ogenblik 7 wandelingen vastgelegd: op verschillende plaatsen zijn grote wandelborden met informatie aangebracht, en af en toe is er een bewegwijzering, die evenwel nog voor verbetering vatbaar is.
De 7 wandelingen zijn:


 1 Chorio – Episkopi – Pigadi Manali – Agios Panteleimonas – Alopronia
 2 Chorio – Episkopi – Agios PanteleimonasAgios Dimitrios – Chorio
 3 Kastro – Agios Vlasios – Bounama spring – Pyrgari – Alopronia
 4 Kastro – Monastery – Profitis Ilias – Agia Triada – Malta beach
 5 Kastro – Deutera Parousia – Agia Fotini – Agios IoannisKastro
 6 Episkopi – Agia Marina
 7 Chorio – Agios Dimitrios – Katergo – Alopronia


Daarnaast zijn
er de gedetailleerde kaarten van Anávasi en van Terrain Maps, met op de achterkant gegevens over de vele wandeltrajecten die het hele eiland doorkruisen. 
Aan te bevelen zijn de tocht over en weer van Kástro naar Aloprónia, de tocht naar Episkopí, het prachtige traject tussen Episkopí en Pigádi Manáli, de heel eenzame vallei tussen Agios Pandeleímonas en Stamatiní met op het hoogste punt een werkelijk schitterend uitzicht, en het pad naar de Profítis Ilías, de hoogten van Kafkáres en Agia Triáda.
Als uitvalsbasis voor de wandelingen kun je zowel Aloprónia als Kástro/Chorió nemen, maar de meeste kamers en het enige hotel zijn in Aloprónia te vinden - waar het mooie strand ook een pluspunt is.

 

 

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter


I

Panorama van Kástro

Het klooster van Zoödóchos Pigí


 Het klooster van Episkopí

Het monopáti naar Episkopí

Zonsondergang

De overal aanwezige thijmstruiken