Bezocht in 1971, 1972, 1984, 
1986, 1987, 1990, 1995, 1997,
1999, 2002, 2006, 2008, 2011,
2013 en 2014

Wandelen en trekken op SANTORINI en THIRASIA

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS SANTORINI

WEER OP SANTORINI

BOTEN SANTORINI
  
- Blue Star Dilos/Patmos
   - Blue Star 2
   - High Speed 6 of 7   
   - Champion Jet 1/Tera Jet
   - Champion Jet 2
   - Master Jet
   - Super Jet
   - Seajet 2
   - Adamantios Koraïs

   - Prevelis (ANEK)


KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 24 januari 2021)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

NN = nieuw in 2013
NNN = nieuw in 2014


1. Akrotíri - Panagía Theosképasti - Mésa Pigádia - Vuurtoren - Akrotíri

2. De vulkaan en Thirasiá ***

3. Emborío - Pýrgos - Profítis Ilías - Théra - Períssa ***

4. Firá - caldera - Ia ***

5. Ia - caldera en terug ***  NN

6. Ia - strand van Baxédes

7. Kamári - Théra - Profítis Ilías - Pýrgos ***

8. Megalochóri - Akrotíri

9. Períssa - Emborío  NNN

10. Pýrgos - Mésa Goniá en terug

11. Pýrgos - Profítis Ilías - Théra - Períssa ***

12. Pýrgos - Vóthonas - Kamári

13. Thirasiá: Ríva - Agriliá - Christós - Potamós - Manolás - Ríva

14. Vóthonas - Pýrgos - Profítis Ilías - Emborío

 

 

 

 

 

Samen met Mýkonos is Santoríni één van de bekendste en dus ook één van de meest toeristische eilanden van de Cycladen. De ontwikkeling van Mýkonos was al in de jaren '60 begonnen, terwijl Santoríni (of Thíra) nog in de jaren '70 relatief weinig werd bezocht, mede ook door de verwoestingen die de zware aardbeving van 1956 had aangericht. De opgravingen van Spiros Marinatos en de publicatie van "Atlantis, the truth behind the legend" door A.G.Galanopoulos en Edward Bacon in 1969 deden de belangstelling voor Santoríni bij archeologen en het grote publiek groeien. Maar het was pas in de jaren 80 en 90 dat het eiland door het massatoerisme werd ontdekt, wat onvermijdelijk leidde tot een commerciële invasie in de mooie dorpen als Firá en Ia, tot een echte bouwwoede, tot de aanleg van een vliegveld en tot een overbevolking op de stranden.

Maar, zoals op Mýkonos, blijven er ook op Santoríni, ondanks de drukte, magische plekken bestaan: de nauwe straatjes van Firá, de uitzichten op de vulkaan en de caldera - de loodrechte wanden die afdalen naar zee -, de oude trappen van Firá, Thirasiá en Ia, de zonsondergangen en de archeologische plekken van Théra en Akrotíri.

Naast de vluchten van Olympic Airways  zijn er  talrijke bootverbindingen vanuit de Piraeus: een drukke bootlijn met snelle  en grote schepen (meestal de Blue Star Paros) gaat in 8 uur over Páros en Náxos naar Santoríni (vertrek om 07u30, aankomst om 15u00). Verder is er twee maal per week een verbinding tussen de Piraeus en Rhódos, die over Mílos, Santoríni, Kréta, Kássos, Kárpathos en Chálki loopt - die wordt nu verzorgd door de Preveli.
Op de westelijke lijn, die over Kýthnos, Sérifos, Sífnos en Mílos gaat, varen de Agios Geórgios of de Adamántios Koraïs twee-drie maal per week verder naar Folégandros, Síkinos, Ios en Santoríni.
Een andere interessante lijn is Sýros - Páros - Náxos - Folégandros - Síkinos - Ios - Ríva - Santorini - Anáfi (2 keer per week, op dinsdag en zaterdag met de Aqua Spirit). Deze boten zijn de opvolgers van de oude Panagía Tínou en Panagía Chozoviótissa...
In de zomer komen daar snelle verbindingen bij, o.a. met de Superjet (vertrek om 07u00, aankomst om 11u40 - via Mílos en Folégandros), met de High Speed V (vertrek om 07u30, aankomst om 12u15 - via Páros, Náxos en Ios) en met de High Speed VI (vertrek om 07u00, aankomst om 11u25 - via Ios).
Ten slotte is er ook een lijn die Iráklio over Santoríni met Páros en Mýkonos verbindt (meestal uitgevoerd door de Flying Cat IV of de Megajet).

Alle schepen leggen aan in de haven van Athinió: daar kun je de bus of een taxi nemen, het liefst naar Firá. Het is inderdaad, en ondanks de drukte en de prijzen, nog altijd aan te raden in het oude Firá te verblijven, liever dan in het veel kunstmatiger Ia, liever ook dan in Períssa of Akrotíri of elders in het binnenland, waar je niet kunt genieten van de uitzichten over de caldera. Om de drukte van de zomer te vermijden is het zeker ook aan te raden in het voor- of najaar naar Santoríni te gaan!

Vertrek Direct op last minute vakantie naar Santorini

Vliegveld Santorini Airport

De wandelpaden zijn niet zo talrijk op Santoríni, maar er blijven toch interessante resten ervan over, vooral in de eenzame delen van het eiland. De laatste jaren zijn er zelfs enkele paden bewegwijzerd. En in elk geval blijft wandelen de ideale manier om de drukte en het artificiële van het eiland te ontlopen.  

Firá, met meer naar het noorden en eraan gebouwd Firostefáni en Imerovígli, biedt een fantastisch balkon voor uitzichten over de zee en de vulkaan. Tracht er ook eens 's morgens vroeg en natuurlijk bij zonsondergang rond te slenteren. Het nieuwe prehistorische museum is een must! Van op het busplein (achter de hoofdkerk) vertrekken bussen in alle richtingen: Ia, Kamári, Períssa (via Pýrgos en Emborío), Akrotíri, enz. Op het Theotokópoulo-plein, net ten noorden van het busplein, vind je veel reisagentschappen en banken. Daal zeker ook eens te voet de "skalià", de grote trap met 588 treden af naar de oude haven: het is van hieruit dat je het liefst een oude boot neemt voor een daguitstap naar de vulkaan en Thirasiá. 

Ia was tot in de jaren '70 een charmant en vrij rustig dorp aan het noordelijk einde van de caldera. Nu is het plaatsje enorm uitgedijd en doet het ietwat kunstmatig aan. De beroemde "sunset" is wat overschat en vaak is de zonsondergang even mooi op andere plaatsen.

De stranden van Kamári, Períssa en zeker de red en white beach in de buurt van Akrotíri zijn zeer druk in de zomer, maar vallen best mee in het tussenseizoen.
Bij Akrotíri moet je zeker de opgravingen bezoeken van de oude stad, begraven door de uitbarsting van de 16de eeuw v.Chr. Mooie vondsten ervan zijn te zien in het Prehistorisch Museum in Firá - de mooiste wandschilderingen waren tot voor kort te zien in het Nationaal Museum in Athene. De opgravingen zelf zijn na een grondige renovatie weer open sedert 2012.

Ook de opgravingen van het oude Théra, gelegen op de heuvel van Mesa Vounó (366 m) tussen Kamári en Períssa, en het oude klooster op de Profítis Ilías (567 m) zijn erg de moeite waard. Een bezoek hieraan (niet op maandag!) kun je het best combineren met een wandeling vanuit Pýrgos of Emborío naar Períssa.

Op wandelgebied biedt Santoríni, zoals gezegd, niet zoveel oude monopátia: de langste wandeling leidt je van Firá door Firostefani en Imerovígli naar Ia en biedt heel mooie uitzichten op de caldera. Ook het oude pad van op de top van de Profítis Ilías naar de heuvel waarop Théra lag, en van daaruit naar Períssa is echt de moeite waard; hiervoor kun je dus het best vanuit Pýrgos of Emborío vertrekken. 

In de reeks Road Edition bestaat er een verzorgde wegenkaart op schaal 1:40 000 met aanduiding van enkele wandelpaden. De Anávasi wandelkaart (eveneens op schaal 1:40 000) die in 2007 verscheen is, in tegenstelling tot de vele andere goede kaarten van die reeks, teleurstellend: ze geeft alleen het pad van Firá naar Ia.
In de lente van 2009 zagen we dan eindelijk een mooie kaart verschijnen in de reeks van Terrain Maps: ze is vollediger dan de Anávasi-kaart, maar toch ontbreken enkele mooie paden, zoals dat tussen Emborío en Pýrgos en tussen Pýrgos en de top van de Profítis Ilías. De keerzijde van de kaart geeft slechts twee korte beschrijvingen van wandelingen...

Thirasiá vormt samen met het hoofdeiland Santoríni en het minuscule Aspronísi de ring van de eilandengroep, met als centrum de vulkanische eilandjes Néa Kamméni (de eigenlijke vulkaan) en Paleá Kamméni. Maar Thirasiá is echt een andere wereld: praktisch geen toeristische ontwikkeling, nagenoeg geen stranden, weinig of niets te beleven. Alleen het haventje Kórfos en in mindere mate het hoofddorp Manolás worden dagelijks bezocht door de boten met toeristen die eerst naar de vulkaan zijn geweest. Maar gauw keert de rust terug en 's avonds is er niemand meer - het enige hotel in Manolás was in het voorjaar 2008 gesloten...

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 

Bij het binnenvaren van de caldera

 

Uitzicht op de vulkaan

 

De trap van Firá


 Het haventje van Thirasiá

 

Zonsondergang vanuit Firá

 

De krater Dafni op Santoríni

 

De wijngaarden op de hellingen van de Profítis Ilías

 

Het monopáti van Pýrgos naar de Profítis Ilías