Bezocht in 1986, 2004,
2006, 2008, 2009 (2X), 2010,
2011, 2012 (2X), 2013, 2014,
2015, 2017, 2018, 2021,
2022 (2X) and 2023.

Wandelen en trekken op NAXOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS NAXOS

IMPRESSIES NAXOS

TRANSPORT-
MIDDELEN OP NAXOS

WELKE TRAJECTEN KIEZEN?

WEER OP NAXOS

BOTEN NAXOS
  
- Blue Star Dilos
   - Blue Star Naxos
   - Champion Jet
   - Alle Seajets
   - Artemis

   - Express Skopelitis
     OF Express Skopelitis


KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 27 januari 2024)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd


1. Ano Potamiá - Káto Potamiá en terug ***  + Gpx

2. Ano Sagrí - tempel van Demeter - Agios Nikólaos - Ano Sagrí  + Gpx

3. Apíranthos - Agia Kyriakí en terug ****  + Gpx

4. Apíranthos - Fanári en terug ***  + Gpx

5. Apíranthos - Fanári - Kalóxylos - Chalkí ***

6. Apíranthos - Fanári - Moní ***  + Gpx

7. Apíranthos - Sífones - Stavrós - Keramotí

8. Chalkí - Apáno Kástro - Ano Potamiá en terug ***  + Gpx

9. Chalkí - Apáno Kástro - Ano Potamiá - Agios Mámas - Káto Potamiá ***

10. Chalkí - Damariónas - Panagía sti Spília en terug ***  + Gpx

11. Chalkí - Damariónas - Pýrgos Bazéou - Tsikalarió - Chalkí ***

12. Chalkí - Filóti en terug  + Gpx

13. Chalkí - Keramí - Agios Ioánnis sta Finélia - Apíranthos en terug ***

14. Chalkí - Panagía I Drosianí - Moní - Kalóxylos - Chalkí ****  + Gpx

15. Chalkí - Tsikalarió - Ano Sagrí - tempel van Demeter en terug

16. Chóra (Náxos) -  boven Agios Chrysóstomos

17 Chóra (Náxos) en omgeving

18. Engarés - Agios Artémios en terug ***  + Gpx

19. Engarés - Kinídaros en terug ***  + Gpx

20. Filóti - Agia Marína - Danakós - Fotodótis - Apíranthos ***  + Gpx

21. Filóti - Agia Marína - Pýrgos Chimárrou

22. Filóti - Agia Marína - Zas en terug ****  + Gpx

23. Filóti - Agios Ioánnis en terug

24. Filóti - Agios Ioánnis sta Finélia - Apíranthos en terug ***

25. Filóti - Chalkí - Moní (de kerkenroute) ****  + Gpx

26. Káto Sagrí - tempel van Demeter - Damariónas - Chalkí

27. Káto Sagrí - tempel van Demeter - Kástro Apalírou en terug

28. Káto Sagrí - tempel van Demeter - Pýrgos Bazéou - Damariónas - Chalkí

29. Koronída - Apóllonas ***  + Gpx

30. Kóronos - Liónas en terug ****  + gpx

31. Kóronos - Skadó en terug ***  + Gpx

32. Kóronos - Tzoumagiá (vallei van Liónas) en terug ****  + Gpx

33. Mélanes - Kournochóri - Koúroi en terug ***

34. Mélanes - Koúroi - Ano Potamiá - Káto Potamiá -  Agios Mámas - Káto Potamiá - Ano Potamiá  ****  + Gpx

35. Mélanes - Koúroi - Páno Potamiá - Chalkí ***

36. Moní - Apíranthos ***

37. Pánormos - Korfári - Andrioús en terug

38. Stavrós - Keramotí - waterval Routsoúna en terug **¨ + Gpx

39. Stavrós - Kóronos (Mávro Vouní) en terug

  Samen met Páros bekleedt Náxos een bijzondere plaats in de Cycladen: Naxos is, met een oppervlakte van 448 km2, veruit het grootste eiland van de Cycladen, vóór Andros (385 km2), Páros (195 km2) en Tínos (195 km2). Ook de bevolking is vrij groot: in 1991 telde het eiland een kleine 15 000 inwoners. Zoals Páros is ook Náxos heel centraal gelegen en daarom is het de aanlegplaats voor heel wat bootverbindingen. Lange afstandslijnen naar Santoríni of naar Amorgós doen ook Náxos en Páros aan. Verder zijn er natuurlijk veel verbindingen met Sýros, Páros, Ios, en vele andere Cycladen - o.a. door de interessante verbindingen verzorgd door de Artemis en de Aqua Jewel, twee boten die de opvolgers zijn van de oude Panagía Tinoú en de Panagía Chozoviótissa.
Een speciale plaats in de verbindingen verdient de Express Skopelítis, die bijna dagelijks vanuit Katápola (Amorgós) of vanuit Náxos de verbinding verzekert tussen Amorgós (Katápola én Egiáli) via de Kleine Cycladen (Donoússa, Irakliá, Schinoússa en Koufoníssi) en Náxos. Zo wordt Náxos vaak de plaats waar men een overstap moet maken, b.v. om van de Oost-Cycladen (Amorgós...) naar de zuidwestelijke Cycladen (Folégandros of Sífnos...) te reizen.

Al van in de Oudheid was Náxos een rijk eiland, o.a. door zijn marmergroeven en door zijn landbouw, maar ook nu is Náxos zeker het rijkste en veelzijdigste eiland van de Cycladen: het is heel vruchtbaar, o.a. dank zij de vele bronnen; de dorpjes in het binnenland zijn heel pittoresk, en overal treft men kleine Byzantijnse kerkjes, woontorens uit de Venetiaanse tijd en zelfs kourosbeelden aan. Ook de stranden vormen nu een grote aantrekkingspool voor het toerisme.

Schepen vanuit de Piraeus leggen na ongeveer 6 ŕ 7 uur aan in de haven van Náxos of Chóra. Náxos is een actieve stad, met een drukke haven en druk verkeer. De moderne stad telt veel grote gebouwen en is dus niet zo aantrekkelijk als de andere stadjes en dorpen in de Cycladen, maar de stad wordt wel beheerst door een prachtig kástro. Hier heeft de Venitiaan Marco Sanudo, in de nasleep van de 4de kruistocht, in 1207 een versterkt kasteel gebouwd en Náxos bleef tot in 1566 de hoofdstad van een Venetiaans hertogdom. Rond het kastro kwamen er zich heel wat edelen vestigen. Dit is meteen de katholieke wijk van Naxos, met de katholieke kerk en enkele kloosters; we vinden er ook een mooi archeologisch museum (met o.a. de beroemde Cycladische beeldjes). 
Men vindt ook oudere resten in Náxos-stad, o.a. de Portára, de grote poort op een schiereilandje in de haven, een overblijfsel van de oude tempel van Apollo.
Van aan het centrale busstation dichtbij de haven zijn er vrij goede busverbindingen met veel dorpen in het binnenland, zoals Chalkí, Filóti, Apíranthos, Damariónas, Engares, Mélanes, Potamiá, Kinídaros, enz en ook met de vele stranden, zoals Mikrí Vígla, Agia Anna, enz.

Het binnenland van Náxos is onovertroffen en toont ons nog  veel authentieke plekjes.

Het grote dorp Filóti is als een amfitheater gebouwd aan de voet van de hellingen van de hoogste berg, Zas (1001 m). Het is misschien wel één van de interessantste dorpen van het eiland, met o.a. de Barozzi-toren en de Panagía-kerk, van waar men een schitterend uitzicht heeft.

Ongeveer 8 km meer naar het noorden ligt Apíranthos, misschien wel het mooiste dorp, gelegen op de hellingen van de Fanári (883 m). Door het overvloedig gebruik van marmer heeft Apíranthos de bijnaam "marmeren dorp" gekregen. De kerkjes, het archeologisch museum en de Zevgoli- en Bardani-torens zijn een bezoekje waard.

Een bezoek verdienen ook Chalkí (de kerk heeft een schitterende ikonostási!) en Damariónas (meer naar het zuidwesten), alsook Kóronos, ook op de bergflank gebouwd, en Koronída, het hoogste dorp van het eiland (700m). Maar op je wandelingen zul je nog veel meer ontdekken: dorpjes als Potamiá, Moní, Tsikalarió, Mélanes, Keramotí en nog vele andere, de kourosbeelden van Mélanes, Potamiá of Apóllonas, kloosters, torens, antieke resten, en nog zo veel meer.

Náxos is ook bekend voor zijn stranden: het drukke Agios Geórgios, ten zuiden van Chóra en op loopafstand, en dan verder naar het zuiden Agia Anna, Mikrí Vígla, Kastráki, Alíko, Agiassós, enz.

Het binnenland van Náxos is een paradijs voor de wandelaars. Omdat de afstanden groter zijn dan b.v. op Sífnos of Amorgós, moet je je wandelingen goed plannen. Vaak moet je eerst een bus of een taxi nemen om bij het vertrekpunt te komen, want in de buurt van Chóra zelf zijn er weinig wandelingen. Hoewel het daarom aantrekkelijk kan lijken ook eens in het binnenland te logeren, b.v. in Filóti, Apíranthos of Chalkí, is dat niet zo evident. Alleen in Filóti en Chalkí is er een hotel, maar dan ben je ook vrij geďsoleerd. Ook aan het eind van de wandeling naar Apóllonas kun je eventueel overnachten, en in To Delfináki in Liónas is er één "room". Wij hebben uiteindelijk geopteerd voor een hotel of een studio in Chóra zelf; kiest u ook hiervoor, dan is het de moeite even te kijken op onze pagina over bussen en taxi's op Náxos. Wellicht is de beste oplossing voor veel wandelingen een auto te huren...

Een heel mooie kaart van Náxos is zoals gewoonlijk verschenen in de heel interessante Anávasi-reeks (Topo 10.28): ze bevat een heleboel monopátia en is onmisbaar.  Deze kaart kan je gerust een 25-tal ideeën voor heel mooie wandeltrajecten geven; de recentste uitgave dateert van 2016 en omvat 17 genummerde en bewegwijzerde wandelingen.

We verwijzen je natuurlijk ook naar het mooie boekje "Naxos and the Small Cyclades", verschenen bij Graf Editions; hier zijn 30 wandelingen beschreven. 

Maar het is vooral op basis van de kaarten van Anávasi en Terrain Maps dat ik 39 wandelingen heb geselecteerd en gewandeld - de keuze is moeilijk, en daarom geef ik hier mijn top vijf:

1. Mélanes - Koúroi - Potamiá - Agios Mámas - Káto Potamiá

2. Filóti - Chalkí - Moní (de kerkenroute) of Chalkí - Panagía I Drosianí - Moní - Kalóxylos - Chalkí

3. Kóronos - Liónas en terug OF Kóronos - Tzoumagiá (vallei van Liónas) en terug

4. Apíranthos - Fanári - Moní  OF Apíranthos - Fanári - Kalóxylos - Chalkí

5. Filóti - Agia Marína - Zas en terug.

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 

Panoramisch zicht 
op Chóra Naxos

Byzantijns kerkje 
van Agii Apóstoli

Zicht op Filóti

 De kouros van Apóllonas

 De Hellenistische toren van 
Chimárrou

 De keien op het 
strand van Liónas

 De tempel van Demeter

 Een pleintje in Apíranthos

 De Panagía in Chalkí

 De Bazéou-toren

1111111 

Zonsondergang 
over de Portára


Zonsondergang in 
de buurt van Chóra