Bezocht in 2012, 2013, 2014,
2015 en 2019

Wandelen op METHANA

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS

KAART METHANA

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 15 november 2019)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

NNN = nieuw in 2019

1. Wandeling [1]: Méthana (Agios Charálambos) - Stavrólongos - Agios Athanásios - Profítis Ilías en terug ***

2. Wandeling [1b]: Méthana (Agios Charálambos) - Stavrólongos - Agios Athanásios - Profítis Ilías - krater Makrýlongos - Stérna Gambroú - Kaïméni Chóra *** 

3. Wandeling [2]: Kypséli - Stavrólongos - Profítis Ilías en terug

4. Wandeling [3]: Megalochóri - Panagítsa - Loutsés - Chionéssa - Stavrólongos - Profítis Ilías en terug ***

5. Wandeling [3b]: Dritséïka - Agios Panteleímonas - Loutsés - Chionéssa - Stavrólongos - Profítis Ilías en terug

6. Wandeling [4]: Megalochóri - Panagítsa - Makrýlongos - Profítis Ilías en terug ***

7. Wandeling [4b]: Megalochóri - Panagítsa - Makrýlongos - Megalochór

8. Wandeling [5]: Megalopotámi - Agios Ioánnis - Stérna Gambroú - krater Makrýlongos - Profítis Ilías en terug ***

9. Wandeling [5b]: Megalopotámi - Agios Ioánnis - Stérna Gambroú - krater Makrýlongos - Profítis Ilías - Makrýlongos - Paleá Loutrá en terug **** 

10. Rondwandeling [5] + [4]: Megalochóri - Megalopotámi - Agios Ioánnis - Stérna Gambroú - Makrýlongos -  Panagítsa - Megalochóri ****

11. Rondwandeling [3] + [5]: Megalochóri - Panagítsa - Loutsés - Chionéssa - Stavrólongos - Profítis Ilías - krater Makrýlongos - Stérna Gambroú - Agios Ioánnis - Megalopotámi - Megalochóri ****

12. Wandeling [6]: Vathý - Megalochóri en terug  NN

13. Wandeling [7]: Vathý - Megalopotámi en terug  NN

14. Wandeling [8]: Kaïméni Chóra - vulkaan en terug

15. Wandeling [9]: Megalochóri - Akrópolis - Agios Nikólaos - Profítis Ilías - Almýra

16. Wandeling [10]: Kypséli - Oga en terug

17. Wandeling [11]: vulkaan - Makrýlongos - Paleá Loutrá - Agios Nikólaos  + Gpx

18. Wandeling [12]: vulkaan - Cro - Paleá Loutrá en terug  + Gpx

19. Wandeling [13]: Paleá Loutrá - Cro - vulkaan - Makrýlongos - Paleá Loutrá - Agios Nikólaos ***  + Gpx

 

 

 

  Méthana is een schiereiland aan de noordoost kust van de Pelopónnisos; het gebied is 50,16 km2 groot en telde in 2001 1148 inwoners. Het schiereiland is maar met een nauwe landengte aan het vasteland verbonden.
Administratief maakt Méthana deel uit van de gemeente Trizinía, waarvan de hoofdplaats Galatás is, een stadje op de kust van het vasteland, recht tegenover het eiland Póros.

Geologisch gezien is Méthana een heel interessant gebied: het was vroeger heel vulkanisch en het schiereiland telt niet minder dan 32 oude vulkaanmonden. Er zijn nog verscheidene oude lavastromen te zien, maar het spectaculairst is de vulkaan gelegen in het noordwesten, niet ver van het dorpje Kaïméni Chóra (= verbrand dorp): men kan er zich in een echt vulkaanlandschap wanen. De laatste uitbarsting greep plaats in 230 v.Chr.: een lavastroom van meer dan een km verlegde toen de kust over zo'n 500 meter. Schrijvers als Pausanias, Strabo en Ovidius schreven erover.
De vulkaan van Méthana is gelegen op de vulkanische boog die door de Egeïsche Zee loopt en waarop ook Mílos, Santoríni en Nísyros gelegen zijn.
Voor meer details over de vulkaan van Méthana, zie http://www.volcano.si.edu/volcano.cfm?vn=212020 en http://www.volcanodiscovery.com/methana_saronic_gulf/methana_volcanoes.html

Op verscheidene plaatsen zijn er warmwaterbronnen en in het stadje Méthana zijn er nu nog geneeskrachtige, zwavelhoudende baden, die weldadig zouden zijn bij aandoeningen als reuma en sommige huidziekten.
Het schiereiland is ook heel bergachtig, met als hoogste top de Chelóna, 740 meter hoog. Een andere bergrug van 3 kilometer lang ligt in het noordwesten.

De geschiedenis van Méthana is gelijklopend met die van de rest van de Pelopónnisos: zo is er een bloeitijd geweest in de Mykeense tijd - de akrópolis gelegen bij het dorpje Vathý (het Paleókastro) dateert van de jaren 1500-1300 v.Chr.
Tijdens de Peloponnesische Oorlog (431 - 404 v.Chr.) bouwden de Atheners, volgens de geschiedschrijver Thucydides, een muur om het schiereiland af te sluiten van het vasteland.
In de Hellenistische tijd, in de nadagen van Alexander de Grote, viel Méthana in de macht van de Ptolemaei, de vorsten van Egypte: het schiereiland kreeg toen de naam Arsínoë (naar de dochter en de zuster van enkele koningen van de Ptolemaeus-dynastie).

Het hoofdstadje van het schiereiland is het gelijknamige Méthana: het heeft een haventje, een vrij aangename promenade langs zee en de bekende geneeskrachtige baden, gevestigd in een groot neoclassicistisch gebouw.
Ook het kustplaatsje Vathý heeft een haventje, een geliefkoosde ankerplaats voor zeilboten.
Verder zijn er nog dorpjes als Megalochóri, Mégalopotámi, Kaïméni Chóra, Makrýlongos en nog enkele andere, zo'n 13 in totaal.

Het schiereiland is tamelijk geïsoleerd en vrij onbekend bij toeristen, en toch ligt het maar op 2u30 rijden van Athene en is het slechts 2 uur varen vanuit de Piraeus.
Over land volgt men vanuit Athene eerst de E94 autoweg, tot voorbij de Istmos (landengte) van Korinthe; daarna moet men nog anderhalf uur de bochtige, maar pittoreske kustweg volgen, die de Saronische golf volgt en niet zo ver van Epídravros loopt.
Over zee zijn er vrij frequente bootverbindingen met de Piraeus en met de eilanden Egina, Póros en Hýdra - zie www.gtp.gr

Er zijn nagenoeg geen goede detailkaarten van Méthana - er bestaat alleen een vrij goede geologische kaart van het Zwitserse "Institute for Cartography", gemaakt met de hulp van Tobias Schorr, maar ze dateert van de jaren 1991-1994, dus van voor de constructie van de nieuwe weg van Kaïméni Chóra naar Makrýlongos en Kypséli. De kaart is ook moeilijk te vinden, maar ik heb op basis van die kaart een aangepaste versie, mét de nieuwe weg en de wandelingen, gemaakt - zie hiernaast. 

Op het gebied van wandelingen biedt Méthana veel mogelijkheden.
Sommige van de wandelpaden zijn bewegwijzerd met houten bordjes met (vaak erg vervaagde) symbolen in kleuren.
Door de goede zorgen van enkele inwoners is men hier en daar bezig met het vrij maken van wandelpaden, o.a. met de hulp van Belgische scouts: zo maakten zij in de zomer van 2011 het traject van Megalochóri naar Panagítsa vrij. In de zomer 2012 maakten zij paden schoon in de buurt van de kleine Profítis Ilías en in juli 2013 was het de beurt aan het pad van Megalopotámi naar Agios Ioánnis. De bedoeling is dat ook in juli 2014 enkele andere trajecten vrijgemaakt worden en dat in het najaar 2014 enkele wandelingen bewegwijzerd worden.

Deze website wil zijn steentje bijdragen aan het bekend maken van de mooiste wandelingen. Langzamerhand willen wij tot een echt wandelnet komen, waarbij de belangrijkste paden (genummerd van [1] tot [9]) zich kruisen op een knooppunt dat vroeger op het traject lag van de huidige asfaltwegen naar Kaïméni Chóra, het dorp Makrýlongos (of Apáno Moúska) en Kypséli, maar dat ik nu situeer aan de voet van de Profítis Ilías: zo is het mogelijk daar van de ene op de andere wandeling over te stappen. Anderzijds blijft het ook altijd mogelijk de belangrijkste wandelingen heen en weer te lopen, bijvoorbeeld van de startpunten in Méthana, Kypséli, Dritséïka, Megalopotámi of Megalochóri tot op de asfaltweg of tot aan de Profítis Ilías.

De wandelsituatie werd inderdaad in de jaren 2003-2005 grondig verstoord door de aanleg van de weg van Kaïméni Chóra naar Makrýlongos en Kypséli; deze weg heeft over een afstand van bijna 5km een deel van de grindweg of de paden die daar passeerden vervangen of zelfs verwoest. Om sommige wandelingen met elkaar te verbinden is het nu jammer genoeg nodig even deze weg te volgen. Als je dus bijvoorbeeld wandeling [1] die van Méthana komt, verder wilt zetten naar de Profítis Ilías, moet je de asfaltweg volgen over 500 meter; ook wandelingen [2] van Kypséli en [3b] van Dritséïka moeten even de weg volgen...

De bedoeling evenwel blijft zoveel mogelijk oude paden vrij te maken, zodat er een netwerk van paden ontstaat dat het de wandelaar mogelijk maakt - zonder noemenswaardige trajecten op het asfalt - alle wandelingen te maken en met elkaar te verbinden.
Voor het ogenblik zijn er de 5 wandelingen heen en terug, die vertrekken respectievelijk vanuit Méthana, Kypséli, Dritséïka, Megalochóri en Megalopotámi, telkens tot aan de Profítis Ilías en terug, genummerd van [1] tot [5]; hiervan zijn er ook enkele varianten, nl. [1b], [3b], [4b] en [5b].
Daarnaast zijn er twee heel mooie rondwandelingen, combinaties van [5] en [4] en van [3] en [5].
Verder zijn er een aantal kleinere wandelingetjes, genummerd van [6] tot [10], met natuurlijk de korte wandeling naar de vulkaan; de twee korte trajecten vanuit Vathý maken het mogelijk voor de andere wandelingen beneden aan de kust te vertrekken.
Tot slot zijn er sinds 2019 enkele nieuwe wandelingen, die vrijgemaakt zijn door de goede zorgen van Elias Rizos; het zijn nrs. [11], [12] en [13], die het gebied bestrijken tussen de vulkaan en de dorpen Makrýlongos en Paleá Loutrá.
 


Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter



 

Algemeen zicht van het schiereiland Méthana

 

Panorama van Méthana-stad

Panorama over de Saronische golf

Toegangsschacht van de vulkaan


Kaïméni Chóra, bijna bedolven onder een lavastroom

 

Het oude kerkje van Panagítsa

 

Het monopáti van Megalochóri naar Panagítsa