Bezocht in 2001, 2008, 2009,
2010, 2012, 2014, 2017 en 2022

Wandelen en trekken op KYTHNOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS KYTHNOS

BOTEN KYTHNOS
   -
Adamantios Koraïs
   - Artemis
   - Speedrunner III
   - alle boten Milos Travel

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 20 januari 2023)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Chóra - Agios Stéfanos en terug ***  + Gpx

2. Chóra - Agios Trýfonas - Trýpios - Diaséla - Vryókastro en terug ***  + Gpx

3. Chóra - Christós - Apókrousi - Kolóna - Apókrousi ***  + Gpx

4. Chóra - Kolofoniá - Apókrousi - Kolónna en terug

5. Chóra - Loutrá en terug  + Gpx

6. Chóra  - Panagía tou Níkous - Panagía - Agios Geórgios - Agios Ioánnis en terug ****  +  Gpx

7. Chóra - Panagía tou Níkous - Agios Stéfanos ***

8. Chóra - Profítis Ilías en terug ***

9. Dryopída - Agios Konstantínos - Episkopí - Dryopída

10. Dryopída - Léfkes en terug ***  + Gpx

11. Dryopída - Mathiá - Kaló Livádi - Antónides - Kanála en terug ***

12. Dryopída - Panagía tou Mathiá - Kaló Livádi en terug ***  + Gpx

13. Episkopí - Diasélla - Apókrousi - Kolónna en terug ***  + Gpx

14. Episkopí - Dryopída en terug 

15. Kanála - Agios Konstantínos - Flamboúria en terug ***

16. Loutrá - Kolofoniá - Apókrousi - Kolónna en terug

17. Loutrá - Paleókastro en terug ***  + Gpx

Kýthnos behoort tot de westelijke Cycladen en ligt tussen Kéa (Tziá) en Sérifos. Kéa, Kýthnos, Sérifos en Sífnos vormen trouwens een ketting van eilandjes die een natuurlijke voortzetting in zee zijn van het schiereiland Attika. 

De belangrijke bootlijn vanuit Piraeus naar Mílos legt eerst aan op Kýthnos, daarna op Sérifos en Sífnos, om dan verder te gaan naar Kímolos, Mílos, Folégandros, Síkinos, Ios en Santoríni. Het is de Adamántios Koraïs die deze lijn verzekert, drie maal per week.
Verder zijn er vrij frequente verbindingen met de haven van Lávrio, via Kéa, en ook de Artemis verzorgt verbindingen met Kéa en Lávrio, maar ook met vele andere Cycladen, vaak via Sýros.
De haven van Mérichas op Kýthnos bereik je vanuit de Piraeus na ongeveer tweeëneenhalf uur varen.
 
De oppervlakte van Kýthnos bedraagt 99 km2, er wonen ongeveer 1600 mensen.

Kýthnos is een vrij droog en dor eiland en laat zich niet makkelijk ontdekken - ook de dorpjes hebben op het eerste zicht niet zo veel te bieden, de omgeving van Chóra is zelfs vrij slordig. Het eiland kan de toeristen dan ook meer bekoren met zijn diep uitgesneden kusten en mooie stranden. 

Mérichas is een pittoresk vissershaventje, met aangename hotels en restaurants. Bussen verbinden Mérichas enerzijds met Chóra en Loutrá, anderzijds met Dryopída en Kanála .

Chóra of Messariá ligt ongeveer 5 km van Mérichas; het is er aangenaam wandelen en de straatjes vallen vooral op door de geschilderde witte bloemen. In Loutrá, nog verder naar het noorden, zijn er zwavel- en ijzerhoudende bronnen. Dryopída, 4,5 km ten zuiden van Mérichas, valt vooral op omdat het dorp door een diepe vallei in twee wijken is verdeeld. Nog 5 km verder naar het zuiden ligt Kanála, met een kerk die schilderachtig gelegen is in een mooi pijnbomenbos.

Er zijn heel wat prachtige stranden op Kýthnos: even ten noorden van Mérichas ligt het strand van Martinákia; verder noordwaarts liggen de schitterende stranden van Episkopí en Apókrousi en de schilderachtige zandtong van Kolónna. Verder zijn er nogal wat minder bekende stranden, zoals Agios Stéfanos, Agios Ioánnis of Kaló Livádi op de oostkust, Flamboúria en Agios Dimítrios op de westkust.

Dat Kýthnos niet gemakkelijk zijn charmes prijs geeft was tot voor kort ook te wijten aan het gebrek aan goede kaarten.
Maar nu is er zowel in de reeks van de Anávasi-kaarten als in de uitstekende reeks van Terrain Maps een goede wandelkaart verschenen.

In 2016 is er ook een aangenaam boekje verschenen, "Kythnos, hiking guide": het is mooi geïllustreerd, bevat goede kaartjes en geeft de 9 wandelingen die men van plan is te bewegwijzeren. Jammer genoeg is de situatie op het terrein niet zo rooskleurig: van de wandelingen zijn eigenlijk slechts wandelingen [1], [4] en [5] vrij goed gemarkeerd. Bovendien zijn sommige stukken van de paden vrij sterk overgroeid: dat is bijvoorbeeld zo (in 2017) met het begin van de wandeling naar Loutrá, zeker ook bij één van de wandelingen naar Agios Stéfanos (in 2022) en zelfs delen van wandeling [1] naar het Kástro zijn in de lente moeilijk begaanbaar. Er is dus nog werk aan de winkel...

Uiteindelijk kun je op Kýthnos wel vrij veel mooie wandelingen maken - de kaart van Terrain Maps vermeldt op de keerzijde 13 ideeën van wandelingen; op deze site zijn het er 17, waarvan de mooiste zijn: van Loutrá naar het Paleókastro, van Chóra naar Agios Stéfanos en vooral naar Agios Ioánnis, van Chóra naar het Vryókastro en ten slotte van Dryopída naar Kaló Livádi.


Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter
De vissershaven van Mérichas


 

Het klooster boven op de Profítis Ilías

 De zandtong van Kolónna

De kerk van Panagía tou Nikous, even buiten Chóra

 

Zonsondergang aan het strand van Episkopí