Bezocht in 2003,  2008, 2010,
2014 en 2015

Wandelen en trekken op de KLEINE 
CYCLADEN

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS KLEINE CYCLADEN

BOTEN KLEINE CYCLADEN
   - Blue Star Naxos
   - Express Skopelitis

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 6 januari 2021)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk


NN = nieuw in 2014
NNN = nieuw in 2015

1. Wandeling rond Donoússa ***

2. Donoússa: Stavrós - Kalotarítissa en terug ****  NN

3. Donoússa: Stavrós - Messariá - Myrsíni - Livádi en terug ***  NN

4. Irakliá: Agios Geórgios - Agios Athanásios - Vourkariá en terug ***

5. Irakliá: Agios Geórgios - grot van Agios Ioánnis - Chárakas - Vourkariá - Agios Geórgios ****  NNN

6. Irakliá: Agios Geórgios - grot van Agios Ioánnis - Panagiá - Agios Geórgios ***

7. Irakliá: Agios Geórgios - Panagiá - Pápas - Profítis Ilías - Marousoú - Panagiá - Agios Geórgios ****  NNN

8. Irakliá: Agios Geórgios - Voriní Spiliá en terug  NNN

9. De zuidoostkust van Páno Koufoníssi ***

10. Koufoníssi en Parianós

11. Wandeling rond Koufoníssi

12. Schinoússa: de zuidelijke stranden

13. Schinoússa: de noordelijke stranden

 

 

 

 

Tussen Náxos en Amorgós, het meest oostelijke eiland van de Cycladen, ligt een groep van eilandjes die de Kleine Cycladen worden genoemd - de Mikrés Anatolikés Kykládes. Het gaat om vier bewoonde eilandjes, nl. Irakliá, Schinoússa, Páno Koufoníssi en Donoússa en een aantal onbewoonde eilandjes zoals Kéros, Káto Koufoníssi en Ano en Káto Andikéri.
De meeste liggen slechts enkele kilometer ten zuiden en zuidoosten van de zuidpunt van Náxos, alleen Donoússa ligt meer geïsoleerd naar het oosten. 
De grootste zijn Irakliá (18 km2) en Donoússa (16 km2) -  ze zijn ook vrij bergachtig met b.v. als hoogste top de Pápas (420 m), op Irakl. De bevolking bedraagt telkens ongeveer 100 - 200 inwoners, met een uitschieter voor Páno Koufoníssi (260 inwoners voor slechts 3,8 km2).

Tot voor kort waren deze eilandjes erg geïsoleerd en toeristisch heel weinig ontwikkeld. Nu echter legt zelfs de belangrijke bootlijn die de Piraeus via Páros en Náxos met Amorgós verbindt, aan op de Kleine Cycladen (bijna altijd op Irakliá, Schinoússa en Koufoníssi, soms ook op Donoússa). Maar de trouwste bezoeker van deze eilanden is zeker de Express Skopelítis, die vanuit de haven van Katápola op Amorgós praktisch dagelijks de lokale verbinding met Náxos via de Kleine Cycladen verzorgt. 

Toch blijven de Kleine Cycladen nog altijd kleine oases van rust, zeker buiten de maanden juli en augustus. Maar juist door hun faam van rust en authenticiteit zijn ze, zeker in het hoogseizoen, de laatste jaren een aantrekkelijk reisdoel voor vooral rugzaktoeristen geworden. Dit is vooral te verklaren door de heel grillige rotskust en door de mooie baaitjes en strandjes, o.a. op Schinoússa en Páno Koufoníssi. Het weinig ontwikkelde Irakliá heeft als attractie ook een vrij bekende grot, de zogenoemde "grot van de Cycloop" of van Agios Ioánnis. Het onbewoonde Kéros heeft overblijfselen van de vroegere bewoning van de Cycladische beschaving.

Op wandelgebied zijn Irakliá en Donoússa relatief de interessantste - één van de charmes is dat men het hele eiland kan rondwandelen in één dag. Hiervoor is het aangewezen vroeg met de boot te vertrekken vanuit Katápola of Egiáli op Amorgós, omdat je dan vrij vroeg op één van de Kleine Cycladen aankomt, zodat je de tijd hebt rond te wandelen voor de Skopelítis terugkeert. Een andere optie, zeker voor wie de echte rust zoekt, is te logeren op de eilandjes zelf.

Een goede kaart van de 4 bewoonde eilandjes van de Kleine Cycladen staat op de keerzijde van de 2016-editie van de Anavasi-kaart van Náxos: de meeste paden en hun nummers zijn erop aangeduid. Zo staan er 8 genummerde en bewegwijzerde wandelingen op de kaart van Irakliá en 5 op die van Donoússa.




Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 




De grot van Agios Ioánnis op Irakliá


Het typische monopáti naar Agios Athanásios op Irakliá

 Naar de baai van Porí op Páno Koufoníssi


Het vissershaventje van Parianós


Het strand van Livádi op Donoússa


Het monopáti naar Messariá op Donoússa