Bezocht in 2008, 2010, 2012,
2014 en 2017

Wandelen en trekken op KIMOLOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS KIMOLOS

HET WEER IN KIMOLOS

FERRY MILOS - KIMOLOS

BOTEN KIMOLOS
   - Adamantios Koraďs
   - Artemis
   - Panagia Faneromeni
   - alle boten Milos Travel

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 4 januari 2021)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Chorió ***

2. Chorió - Agia Kyriakí - Agii Anárgyri - Chorió

3. Chorió - Agii Anárgyri - Paleókastro - Agióklima en terug ****

4. Chorió - Agii Anárgyri - Skiádi - Elleniká - Mavrospília - Dékas - Agios Pandeleímonas - Chorió ****  + Gpx

5. Chorió  - Agii Anárgyri - Skiádi - Petalída - Chorió ****

6. Chorió - Agii Anárgyri - Sklávos - Agios Vasílios - Profítis Ilías - Chorió ***

7. Chorió - Agios Grigóris - Génnisi Theotókou - Chorió

8. Chorió - Dékas - Mavrospília - Elleniká en terug ***

9. Chorió - Korakiés - Monastíria - Soúfi en terug ***  + Gpx

10. Chorió - Livadáki - Pígados - Agios Geórgios en terug ***  + Gpx

11. Chorió - Psáthi - Chorió

12. Chorió - Psáthi - Goúpa - Agios Nikólaos - Klíma - Xaplovoúni - Chorió


Samen met Mílos en het onbewoonde Polýaigos vormt Kímolos een eilandengroep ten zuiden van Sífnos. De oppervlakte van Kímolos zelf bedraagt 36 km2 - in grootte is het dus te vergelijken met Folégandros, Antíparos of Anáfi. Er wonen ongeveer 730 mensen, waarvan 500-600 in het hoofdplaatsje Chorió. 

Er zijn het hele jaar door 3 verbindingen per week met Kímolos vanaf de Piraeus, met de Adamántios Koraďs. Deze lijn stop eerst op de eilanden Kýthnos, Sérifos en Sífnos, waarna de boot na ongeveer 6,5 uur varen op Kímolos aankomt. Vandaar gaat hij door naar Mílos en daarna naar Folégandros, Síkinos, Ios en Santoríni.
Ten slotte verzorgen de Aqua Jewel en de Artemis (opvolgers van de oude Panagía Tinoú en Panagía Chozoviótissa) enkele keren per week fantasierijke verbindingen dwars door de Cycladen, zodat je vanuit Kímolos ook rechtstreeks naar Páros, Náxos, Sýros en zelfs naar Tínos en Kéa kunt.

Maar voor een vlugge verbinding met de andere eilanden kun je ook met de ferry vanuit Psáthi naar Pollónia, op de noordoostpunt van Mílos; meestal vaart deze ferry, voor het ogenblik de Panagía Faneroméni, 3-4 maal per dag en de overtocht duurt slechts een half uurtje. Vanuit de haven van Milos, Adamás, zijn er veel meer bootverbindingen.

In tegenstelling tot zijn grote buur Mílos heeft het kleine en bergachtige Kímolos vrij weinig toeristen op bezoek. Wel staat een halte op Kímolos op het programma van de plezierboten die tijdens de zomer de - overigens prachtige - rondvaart rond Mílos verzorgen. Chorió en het hele binnenland van Kímolos zijn nog heel authentiek gebleven en er wordt nog altijd heel weinig gebouwd. Onze ervaring is dat Kímolos voor het ogenblik misschien wel het meest gaaf bewaarde eiland van de Cycladen is.

Psáthi is de enige aankomsthaven. Het is een erg klein haventje met een paar cafeetjes op de kade. Chorió is het hoofdstadje van Kímolos en is een typisch Cycladisch dorpje, beheerst door de molenrij van Xaplovoúni. Er is ook een mooi kástro, waarvan vele huizen nog in ruďne liggen. Het meest bewoonde deel van het eiland is het zuidoosten, de rest van het eiland is dan ook vrijwel alleen te voet bereikbaar of over zandpaden. In dit zuidoosten liggen ook enkele vissersdorpjes, zoals Goúpa en Agios Nikólaos, met de typische bootgarages die je ook op Mílos vindt.

Kímolos heeft ook enkele prachtige stranden: de mooie stranden van Monastíria en vooral Soúfi in het noorden, de stranden van Dékas en vooral Mavrospília (omringd door schitterende rotsen) op de westkust, en de stranden van Pígados en vooral Agios Geórgios op de oostkust.

Het is heerlijk wandelen op Kímolos, vooral in de westelijke helft van het eiland. Hoewel het oude pad van Chorió naar Paleókastro voor een deel een grindweg is geworden, zijn er rond deze weg nog een heleboel prachtige monopátia, o.a. in het bergachtige gebied tussen de hoogste top van de Paleókastro (364 m), de Profítis Ilías en de Sklávos (358 m). Het is ook mogelijk om via heel mooie paden naar de schitterende stranden van Dékas en Mavrospília of Elleniká op de zuidwestkust te wandelen. Ook naar de prachtige stranden van Monastíria, Soúfi en Agios Geórgios zijn er schitterende wandelingen.

In 2009 verscheen er eindelijk een goede kaart van Kímolos (samen met Mílos) in de reeks van Terrain Maps. De wandelpaden erop zijn heel betrouwbaar!
Sedert 2013 zijn enkele paden gemarkeerd, en is het pad naar de Skiádi opgenomen als wandeling (5) in de Miloterranean Geowalks - zie www.miloterranean.gr

Vermeldenswaard is zeker ook de mooie website die leraren en leerlingen van het gymnásio van Kímolos hebben gemaakt, naar aanleiding van een project dat de school in het schooljaar 2003-2004 heeft opgestart. Naast historische en geologische inlichtingen bevat deze website (in het Grieks en het Engels) ook heel wat gegevens over de fauna en flora van het eiland en vooral ook een beschrijving met goede kaartjes van 6 wandelingen, waarvan één op het naburige onbewoonde Polýaigos. Zie  http://gym-kimol.kyk.sch.gr/english/index.htm 
We willen ook vermelden dat een boekje in 2004 werd uitgegeven, onder de titel "Kímolos-Polýaigos.Diadromés sti fýsi."; het beschrijft onder meer de zes wandelingen en bevat ook mooie kaartjes. Het bestaat evenwel alleen in het Grieks.
Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter


Zicht op Chorió en de molenrij van Xaplovoúni

 

Het kástro van Chorió

 

De baai van Monastíria


De prachtige rotsformaties bij MavrospíliaDe eigenaardige rots van Skiádi (de Hoed)

 

Het haventje van PsáthiPanorama op Chorió met Polýaigos