Ioulída - Roúkounas - Kómi - Agios Konstantínos - Mylopótamos en terug

Beoordeling: Voor wie wil wandelen naar Mylopótamos, Fléa, Korissía of Písses is het traject tussen Ioulída en Agios Konstantínos telkens weer een probleem, want dat verloopt over bijna 2 kilometer over de asfaltweg.
Sedert 2010 is er evenwel een nieuw pad vrijgemaakt dat loopt van Ioulída tot bij Agios Konstantínos, weliswaar via een lange omweg. De wandeling kan op zichzelf gemaakt worden, maar kan dus ook dienen om verder gezet te worden tot Mylopótamos en Fléa of zelfs verder.
De paden zijn soms heel mooi en de uitzichten over Chóra of Ioulída zijn vaak prachtig. Verdient ***. 

Tijd: Het traject tot op de hoogte van Roúkounas duurt 40 minuten (EWT); daarna is het door de vallei van Kómi nog een kleine 25 minuten tot op de asfaltweg bij Agios Konstantínos. Van daar is het via het brede, oude pad nog zo'n 20 minuten tot in Mylopótamos. De heenweg duurt dus in totaal in effectieve wandeltijd 1u25, en voor de terugweg moet je dezelfde tijd rekenen.
Deze totale effectieve tijd van 2u50 kan een totale wandeltijd (TWT) van ongeveer 6 uur worden.

Routebeschrijving: (0u00) Zoals voor alle andere wandelingen vanuit Chóra of Ioulída vertrekken we van op het laagste parkeerterrein (met  bushalte). We gaan links van het winkeltje Kianos door de pittoreske gewelfde doorgang (de stóa) en komen zo op een minuscuul pleintje, de Piátsa, met het terrasje van het café/estiatório I Piátsa.

De Piátsa.

Hier nemen we het straatje links naar het Kástro en lopen omhoog langs 2-3 kerkjes. Bij het 3de kerkje (met 2 bomen) zien we het wandelbord "Roúkounas 45 minuten" en we gaan er rechts.

Het wandelbord naar Roúkounas, in het kástro van Ioulída.

Wat later zien we een 2de bord waar we weer rechts gaan, en direct daarna gaan we weer rechts - we krijgen er een mooi zicht op Ioulída. We buigen helemaal naar links, gaan door een bouwvallige kamára (doorgang) en beginnen te dalen, eerst op een verwaarloosd stenig pad, maar verder soms op mooie treden of een rotsachtig pad. Na vele bochten horen we water ruisen, we naderen dus de bodem van de vallei - vooral de laatste bochten zijn heel mooi.

(0u13) Er volgt een min of meer vlak eind, eerst bijna naast de bedding met riet en veel groen, verder op een soort langwerpig terras. De vallei rechts van ons wordt dieper en we draaien geleidelijk naar links - in feite lopen we rond de heuvel waarop het kástro ligt.
Na ongeveer 6 vlakke minuten dalen we op een mooi pad af tussen muren - we zien het pad aan de overkant stijgen en bij een klein kapelletje naar links lopen..
Na een 3-tal bochten komen we in de groene bedding, we stappen over een stroompje water (24 oktober 2010) en lopen naar een muur, die we naar links volgen tot bij de hoek. 

(0u22) Hier gaan we rechts en komen voor een prachtige trap die links buigt.

Een prachtige trap...

We krijgen al stijgend een goed zicht op de heuvel van het kástro links, de neoklassicistische school duikt op en dan meer en meer huizen van Ioulída. Het pad wordt vlakker en buigt naar rechts. Na een half uur wandelen rusten we even op een muurtje in de schaduw van een boom, met een prachtig zicht achter ons op de kástro-heuvel en op Ioulída.

 

Uitzichten op de heuvel van het kástro en op Ioulída.

(0u31) We lopen verder als op een balkon, boven de diepe vallei die naar Korissía loopt - een schitterend eind midden de amandelbomen. Let op: na weer 2-3 minuten moeten we wat rechts omhoog en even verder komen we bij een bron (met het bordje "Pigádi"). Links onder ons liggen in de vallei enkele witte huizen, dat is Kómi en daar moeten we straks passeren.
We klimmen wat en op het hoogste punt lopen we net onder een grindweg - wij gaan wat links omlaag. Verder lopen we weer mooi "en balcon" en links zien we al de mooie trap waarop we naar Kómi zullen afdalen. We buigen geleidelijk naar links en wat verder komen we echt naast de grindweg - als we goed kijken, zien we aan de overkant van de vallei, boven de witte gebouwen, de kapel met de rode koepel van Agios Konstantínos - daar moeten we uiteindelijk komen na een flinke klim vanuit Kómi. We dalen even, zien het eerste merkteken [2] en komen bij het bordje "Roúkounas".

(0u42) Hier dalen we links af en nu volgt er af en toe een prachtige trap.

 

De heel mooie afdaling tussen Roúkounas en Kómi.

Het pad komt tussen hoge muren terecht en eindigt in Kómi, een klein gehucht met een grote boerderij rechts van ons. Er staat een bordje "Mylopótamos 40 minuten / Fléa 1 uur" en er is een [2].

(0u51) We volgen de betonnen helling, steken een brugje over [2], maar nemen NIET direct het pad dat we zien, want het is verder versperd. We volgen het betonwegje omhoog en na enkele bochten kunnen we dan wel de mooie trap nemen (2 keer [2]). Na 4-5 minuten passeert de trap rakelings langs een bocht van de asfaltweg ([2] op een paal). Het laatste eind is wel moeilijk, omdat het pad nagenoeg rechtdoor en steil stijgt, op de rotshelling of op verzakte stukken pad - de afwatering van de asfaltweg veroorzaakt hier veel erosie!

(1u02) Zo komen we na 11 minuten klimmen op de asfaltweg uit, naast het bordje "Mylopótamos 30 minuten / Ioulída 1u10". We gaan rechts en na ongeveer 3 minuten of een kleine 200 meter vinden we, in de bocht van de weg, het brede oude pad voor ons [2].

Links van ons zien we de kapel van Agios Konstantínos met ernaast een bron. Nu volgt een prachtig en breed pad, mooi geplaveid, dat ons in 20 minuten makkelijk in de vallei van Mylopótamos brengt.

 

Het brede pad van Agios Konstantínos naar Mylopótamos.

Een mooi uitgewerkte bocht met boordstenen...

Het pad eindigt naast het kerkje van Agii Apóstoli.

Eén minuut na de pittoreske kapel met rood dak komen we op het dwarspad van Mylopótamos uit. (1u25)
Hier loopt wandeling [2] verder naar de watermolens en de bron van Fléa - zie o.a. de wandelingen Ioulída - Korissía en Ioulída - Písses.

Het wandelbord bij de splitsing van het pad in de vallei van Mylopótamos.

(1u25) Vandaag keren wij hier op onze stappen terug en volgen weer het prachtige pad tot op de asfaltweg, voorbij de kapel van Agios Konstantínos.

(1u45) We komen uit in de bocht van de grote weg, naast het vrij recente grootwarenhuis Shop & Go; we volgen de weg rechts omhoog over zo'n 150 meter. Na twee minuten zien we een opening in de vangrail, waar het pad links naar beneden gaat - er staat een wandelbord + een markering [2].

Het wandelbord op de wandeling [2], bij het begin van de afdaling naar Kómi.

De steile trap is soms wat verzakt; verder dalen we over rotsen of rotstreden vlug af in de diepe vallei. Na een goede 4 minuten komen we naast de bocht in de asfaltweg op een mooie brede trap terecht [2].

We dalen af in de vallei naar Kómi.

Zo komen we in de groene vallei op een betonwegje uit [2], dat we rechts omlaag volgen.

(1u55) Beneden steken we een brugje over en vinden rechtdoor, tussen 2 hekkens, een pad tussen hoge muren, met alweer een wandelbord "Roúkounas 10 minuten - Ioulída 1 uur" en een [2]. In het begin ligt er vrij veel vuil, zoals zo dikwijls in de buurt van huizen, maar verder klimmen we op werkelijk prachtige treden, soms onder de olijfbomen.

De mooie klim naar Roúkounas.

Als we bijna boven even achterom kijken, zien we het duidelijk tracé van de trappen aan de overkant van de vallei. Na enkele bochten komen we helemaal boven [2] en zien we het bord dat Roúkounas aanduidt, met een wegwijzer rechts naar Ioulída.

(2u07) We gaan dus rechts en nu loopt ons pad vlak naast de grindweg; gauw buigen we rechts ervan weg en we krijgen een prachtig uitzicht op Ioulída. We lopen hoog boven de vallei; we komen twee keer op een vooruitspringende hoogte, met schitterend zicht. De tweede keer gaat een overgroeid pad links, wij dalen rechtdoor af en komen wat verder voorbij een oude bron in een soort grot (bordje "Pigádi").
Kort daarop buigen we links, met een pad dat rechts afdaalt, en we lopen nu weer heel mooi als op een balkon, met een boomgaard van amandelbomen rechts van ons. 

(2h19) Verder buigen we verder naar links en we krijgen weer een uniek uitzicht op het kástro en de huizen van Ioulída. We dalen langzaam, met nu grote boordstenen rechts van het pad en we passeren langs het minuscule kapelletje van Agios Mathiás.

Het kapelletje van Agios Mathiás.

Direct daarna buigen we rechts om prachtig af te dalen op mooie treden, met soms mooie uitgewerkte bochten met grote platte stenen.

(2u27) Zo komen we in de groene bedding terecht: hier is het vervolg wat onduidelijk, want er zijn geen markeringen meer. We lopen naar de muur toe, gaan even rechts en dan bij de hoek links; we steken het smalle stroompje water over en vinden dan een vaag pad tussen het groen. Het kronkelt omhoog en komt terecht op een duidelijk monopáti dat flink klimt tussen muren. Wat verder gaan we dan vele minuten verder op een soort langwerpig, smal terras, met een mooie muur rechts van ons.
Na weer 4 minuten krijgen we hoog voor ons het kerkhof, en daarna de huizen van Ioulída in het oog. We zijn nu rond de hele heuvel van het kástro aan het lopen.

(2u36) Na een vlak eind zien we alweer een mooie trap voor ons. We stijgen nu snel in vele bochten, soms met een zware boordsteen. Na 6-7 minuten worden die bochten korter en steiler - de plastic flessen en blikjes wijzen er op dat we de huizen naderen. Even verder zien we Agios Spyridoon hoog links voor ons, we passeren onder een oude muur en wat verder houden we rechts op de zware trap die ons tussen de huizen brengt. Via een oude kamára komen we op de witte trap onder het kástro terecht. We volgen die rechts omhoog, draaien helemaal naar rechts en bijna boven houden we twee keer links (wandelbord). Op het kruispunt bij het kerkje met de 2 bomen zien we een tweede bordje: we gaan links naar beneden en langs 2 andere kapellen komen we recht op de Piátsa uit, waar het rechts naar het parkeerterrein is. (2u52)

 

 

Voor de printbare versie
met alleen de tekst
in één kolom
hier klikken.