Bezocht in 2007, 2010 en 2013

Wandelen en trekken op IOS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS IOS

BOTEN IOS
   - Blue Star Dilos/Patmos
   - Blue Star Naxos
   - High Speed 6 of 7   
   - Champion Jet 1/Tera Jet
   - Master Jet
   - Super Jet
   -
Adamantios Koraïs
   - Artemis

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 27 juni 2013)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

NNN = nieuw in 2013

1. Chóra ***

2. Chóra - Agia Theodóti  NNN

3. Chóra - Agios Ioánnis en terug ***

4. Chóra - Agios Prokópios - Chóra ***

5. Chóra - Profítis Ilías - Agios Prokópios - Chóra ***

6. Chóra - Skárkos - Elliniká - Agia Triáda - Agios Prokópios - Chóra ***  NNN

7. Chóra - Skárkos - Agios Ioánnis - Profítis Ilías en terug ***

8. Mylopótas - Sapounóchoma - Klíma en terug ***

9. Ormos - Chóra

 

 

 

Het eiland Ios kan met zijn 108 km2 en zijn 1650 inwoners tot de middengrote eilanden van de Cycladen gerekend worden. Het behoort tot de zuidoostelijke eilanden en ligt tussen Náxos en Santoríni. Het is vrij dor en bergachtig, met als hoogste top de Pýrgos (714 m) en de inwoners hebben dan ook altijd meer van de visvangst dan van de landbouw geleefd. De laatste tientallen jaren heeft het eiland een sterke toeristische ontwikkeling gekend en is het vooral bij jongeren bekend om zijn bruisend uitgaansleven.

Opgravingen bewijzen dat Ios al een ontwikkelde beschaving had in de Cycladische (2800 - 2300 v.Chr.) en de Minoïsche tijd (2000 - 1600 v.Chr.). Volgens de overlevering was Ios het eiland waar Homeros werd begraven.
In de klassieke tijd (5de eeuw v.Chr.) werd Ios, zoals vele Cycladeneilanden, lid van de Delische Bond, het bondgenootschap van de stad Athene.
Later, in de Romeinse tijd, werd Ios een ballingsoord en in de Turkse tijd ook een toevluchtsoord van piraten - waaraan het de naam "klein Malta" dankte...

Ios ligt op de belangrijke bootlijn van de Piraeus over Páros en Náxos naar Santoríni: de Blue Star die rond half acht in de Piraeus vertrekt komt omstreeks 14 u in de haven van Ios aan. Verder zijn er van april tot oktober ook vrij veel High Speed boten die de verbinding tussen Iráklio op Kreta en Santoríni via Ios en Náxos of Páros met Mýkonos verzorgen.
Ook de Adamántios Koraïs legt op de westelijke lijn (Piraeus - Sífnos - Mílos - Folégandros - Santoríni) drie maal per week in Ios aan. Ten slotte is er ook nog 1 maal per week de verbinding Sýros - Páros - Náxos - Ios - Síkinos - Folégandros - Kímolos - Mílos: die wordt verzorgd door de Artemis, opvolger van de
Aqua Jewel en de Aqua Spirit en ook van de oude Panagía Tínou en Panagía Chozoviótissa.

Hoewel het te drukke uitgaansleven in Chóra en op het strand van Mylopótas Ios een niet te beste faam heeft bezorgd, moet worden erkend dat Ios een mooi Cycladeneiland is, door zijn mooie stranden en door de heel typische Cycladische bewoning van Chóra.

Het haventje Ormos is één van de veiligste ankerplaatsen van de Cycladen. Chóra zelf ligt maar 1 km landinwaarts en is schitterend gelegen op een heuvelflank. Hoewel het toerisme de oorspronkelijke aard van het stadje - vooral 's avonds dan -  in het gedrang brengt, zijn er nog prachtige Cycladische hoekjes: de heuvel met de drie hooggelegen kerkjes, van waar men een heel mooi uitzicht heeft, de typische steegjes, de molens ten noorden van Chóra, enz. 
Verder zijn er ook resten van het oude Venetiaanse kástro, het Archeologisch Museum, het Museum voor Moderne Kunst, het moderne theater met 1100 zitplaatsen, waar iedere zomer voorstellingen gegeven worden in het raam van het Omíria-festival, enz.

Van de stranden is het bekendste zeker het kilometer lange kosmopolitische zandstrand van Mylopótas, zeer druk en erg in trek bij jongeren. Samen met de stranden van Paradise en Super Paradise op Mýkonos is de Far Out Club aan het einde van het strand van Mylopótas heel bekend bij jonge toeristen die strand, muziek, dans en drank willen combineren. Kalmer gaat het eraan toe op de stranden van Agios Theodótis en Psáthi, op de noordoost kust van het eiland. Ook bekend zijn de stranden van Gialós of Ormos, naast de haven, en van Koumbára, meer naar het westen en bekend bij naturisten. Ten slotte zijn er ook heel mooie, meer afgelegen stranden op de zuidoost kust, o.a. die van Manganári, Kálamos en Plákes.

Zoals zo dikwijls brengen enkele mooie wandelingen de wandelaar in een totaal andere sfeer dan die waarnaar de meeste  toeristen op zoek zijn. Zo biedt het prachtige pad boven de vallei van de Mylopótamos een totale rust, die schril contrasteert met de drukte van het strand van Mylopótas, waar men voortdurend een uitzicht op heeft. Ook de wandeling op de flank van de Profítis Ilías naar het kloostertje van Agios Prokópios brengt de wandelaar in het echte binnenland, dat nog onaangetast blijft door de zomerse drukte.

In het voorjaar 2009 verscheen er eindelijk een goede kaart van Ios, in de reeks van Terrain Maps; ze is heel duidelijk en duidt een 6-7 paden aan: op de keerzijde staat een korte beschrijving van 7 wandelingen.
Er bestaat ook een goede wegenkaart van Ios in de Road-reeks (nr.13), maar er zijn geen wandelpaden op aangeduid.


Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counterZicht op Chóra van bij de molens


Panorama over Chóra en de baai van Ormos

 

Agia Irini begroet de reiziger aan de ingang van de baai van Ormos

Algemeen zicht op de baai van Mylopótas

 

Het kloostertje van Agios Prokópios

 

Het monopáti naar Agios Prokópios