Chorió - Agia Paraskeví - Stamatiní - Episkopí en terug

Beoordeling: Deze wandeling gaat naar het misschien wel opvallendste bouwwerk op Síkinos, de kerk van Episkopí, gebouwd op de overblijfselen van een oude tempel - een merkwaardig hergebruik van zuilen en andere oude bouwelementen, in een schitterend landschap. Ook de paden er naar toe zijn heel mooi. Verdient het maximum van ****.
Wil je niet op je stappen terugkeren, maar verder wandelen op het prachtige pad naar Manáli's bron en Aloprónia, dan verwijzen we je naar de wandeling Chorió - Stamatiní - Episkopí - Pigádi Manáli - Agios Pandeleďmonas - Aloprónia.
Wil je te voet vertrekken vanuit Aloprónia, dan kun je het traject volgen beschreven in de tweede helft van de wandeling Kástro - Aloprónia en terug.
[Bijgewerkt door Raymond op 4 mei 2017.]

Tijd: Vanuit Chorió naar Stamatiní duurt  de wandeling in EWT een half uur en naar Episkopí is het dan nog in effectieve wandeltijd een goed uur - de totale heenweg is 4,6 km lang. Voor de terugweg rekenen we precies even veel: deze totale EWT van ca. 3u05 betekent een totale wandeltijd (met picknick bijvoorbeeld bij de kerk van Episkopí) van een goede 5 uur.

Routebeschrijving: Bij de bushalte en de scholen tussen de tweelingdorpjes Kástro en Chorió bevinden we ons eigenlijk op een kruispunt van wandelmogelijkheden. Met het gezicht naar de oude school zien we volgende paden:

- langs de voorgevel van het schoolgebouw, rechts van ons, daalt een trap af - het begin van een pad naar Aloprónia (zie de wandeling Kástro - Aloprónia en terug
- ook rechts, maar even verder is er een mooie, witte trap, die omhoog gaat naar Chorió - het begin van wandelingen [1], [2] en [7]
- verder links, maar rechts van het restaurant Iliachtída (Zonnestraal), is er een trap en even verder (rechtover het kerkhof) een geplaveide straat: beide leiden naar Kástro
- achter ons, tussen de nieuwe school en het restaurant, is er een wegje, het begin van de wandeling [5] naar Agia Fotiní.

Wandelborden die uitleg geven bij de verschillende wandelingen die hier starten, zijn op de muur aangebracht.

(0u00) Vandaag nemen we de witte trap rechts, die leidt naar Chorió (verder [1], [2] en [7]). Na 3-4 minuten komen we bij de kerk van Agios Vasílios, met een mooie voorhof achter een hek. We gaan er rechts op de trap, rechts van de kerk, en dan links ([1] en [2]) - voor wandeling [7] moeten we hier links houden - zie de wandeling Chorió - Agios Dimítrios - Kátergo - Agios Pandeleďmonas - Aloprónia - Chorió.
Verder in het dorp gaan we weer rechts ([1] en [2]) en links en ter hoogte van een kerkje links van ons weer rechts ([1] en [2]) en links. De trap kronkelt nog eens rechts en links en zo komen we bij de laatste huizen.

(0u08) Bij het laatste witte huis hebben we een prachtig zicht achter ons op Kástro en het klooster van Zoödochos Pigí.

Panorama over Kástro vanuit Chorió.

We gaan nog enkele minuten omhoog tussen ruďnes op een oude, bebloemde trap (4 mei 2017) en verder houden we links ([1] en [2]).

(0u15) Voorlopig boven komen we bij de ruďne van een ronde toren: we gaan er rechts van verder, we komen tussen muren en stijgen dan vrij lang op een stenig pad in de richting van een kapel. Halfweg houden we links ([1] en [2]) en boven klauteren we links tot bij de kapel van Agia Paraskeví, waar het pad rechtdoor verder gaat ([1] en [2].

Van bij de kapel - het is heerlijk zitten in de schaduw - genieten we van een prachtig uitzicht, niet alleen op Kástro en het klooster, maar ook op heel wat eilanden: rechts dichtbij ligt Ios, dan zien we Náxos, Páros en Antíparos, Sífnos en Mílos.

(0u24) Van bij de voorkant van de kapel lopen we op een soort terras rechtdoor verder, rechts van een molenruďne, maar aan het eind van het terras moeten we over een muurtje klauteren ([1] en [2]), om op het pad rechts tussen muren verder te kunnen. Zo gaat het makkelijk verder naar een andere kapel, Agios Polykárpos, met waterput, en daar zien we ons pad mooi verder lopen tussen muren. Verder houden we links ([1] en [2]) in de richting van ruďnes: we slingeren nog links en rechts en komen zo links van de vrij grote ruďne, gelegen bovenaan een vallei met wat bomen.
Dit is
Stamatiní, dat vroeger een bewoond gehucht was en een belangrijk kruispunt van wel 5 paden:
- scherp links gaat een pad naar de kapel van Agios Dimítrios
- voorbij de ruďne gaat een pad rechts via een kortere weg terug naar Chorió
- rechtdoor en verder links gaat een pad naar Agios Mámas (bordje).

(0u32) Wij gaan ook rechtdoor langs de ruďne en komen zo op een bijna vlak pad, naast of tussen muren, met rechts prachtig bebloemde terrassen, waarvan sommige nog bebouwd zijn, en verder rechts de zee! We dalen naar de weg toe en komen boven een kapel; een pad gaat rechts omlaag, maar wij blijven op het hoofdpad dat ten slotte toch rechts afdaalt tot op de weg.

(0u43) Wij gaan hier links (houten bordjes Episkopí 2,55 km / 52' / Aloprónia 10,95 km / 3u47), maar gauw zien we rechts weer het oude pad, een grindwegje dat schuin rechts gaat, met Folégandros voor ons. Na 2 minuten wordt het wegje een mooi pad; wat verder houden we rechts ([1] en [2]) en zo komen links van een kapelletje, waar we schuin links gaan ([1] en [2]).

(0u50) Nu volgt een werkelijk schitterend eind, waarbij het vlakke pad hoog boven de rotskust en de zee verder loopt, met een mooi panorama over Folégandros en de eilandjes tussen de 2 eilanden. Het gaat altijd rechtdoor ([1] en [2]), vele minuten, tussen bloemen en terrassen, hoog boven de zee!! Na 16 minuten houden we natuurlijk rechts ([1] en [2]).

   

Het prachtige monopáti tussen Stamatiní en Episkopí.

(1u12) Na een prachtig eind gaan we wat omhoog op mooie treden, we houden rechts ([1] en [2] en dan volgt weer een schitterend eind. Na weer 7 minuten zien we het einde van de weg hoger links van ons. Tegen het eind gaan we NIET omhoog naar de weg, maar we blijven op het pad onder de weg door ([1] en [2]); we gaan nog tussen muren door een kleine laagte en komen we bij een splitsing: het pad links is het begin van de schitterende wandelingen naar Manáli's bron (zie de wandeling Chorió - Episkopí - Pigádi Manáli - Aloprónia) en naar Agios Ioánnis (zie de wandeling Episkopí - Agios Ioánnis en terug), maar nu gaan we rechtshoudend verder. We volgen nu dus pad [6] dat links van een muur tot boven de gebouwen van Episkopí loopt. (1u33)

Hier stond in de Griekse oudheid een tempel ter ere van Apollo. Straks komen we trouwens langs de resten van de oude stad Síkinos, een Ionische kolonie, op de hellingen van de heuvel van Agia Marína. In de 5de eeuw n. Chr. werd de tempel verbouwd tot de kerk van de Kímissi tis Theotókou (Maria ten Hemelopneming), en daarvoor werden vele elementen van de tempel hergebruikt, waaronder de hoge zuilen. In de buurt ziet men ook muren waarin andere elementen (o.a. de "guttae" of druppelversieringen van de tempel) verwerkt zijn. In 1688 werd de kerk omgevormd tot het klooster van Episkopí.

Dit is werkelijk een schitterende plek om wat over het verleden te mijmeren en om te picknicken.

De kerk van Episkopí.

[Van bij de rechter hoek van terras waar de kerk van Episkopí staat - van bij het bord "Episkopí" dus - kunnen we rechts naar het kerkje van Agios Geórgios, dat wat hoger ligt en waar we een mooi uitzicht over het geheel hebben. Binnen in dit kerkje zijn er nog oude muurschilderingen te zien!]

Het kerkje van Agios Geórgios, bij Episkopí.

Muurschilderingen in Agios Geórgios.

Algemeen zicht op Episkopí.

(1u33) Voor de terugtocht vertrekken we van boven de gebouwen en gaan daar rechts op het pad [6]. We komen tussen de 2 muren en bij de splitsing waar het pad rechts naar de Pigádi Manáli en Aloprónia gaat (houten bordjes). Wij gaan natuurlijk rechtdoor en buigen dan wat links; het pad is ondubbelzinnig. Eerst  lopen we op een stenige ondergrond, dan stijgen we tot we tussen de grote rotsblokken passeren. Na 19 minuten begint een gemakkelijk eind, dat boven terrassen en veel bloemen loopt - we houden we na 5 minuten voor een muur links en dan rechts te buigen voor weer een prachtig eind.

(2u09)
 Na vele mooie minuten buigen we geleidelijk rechts en zo zullen Episkopí en Agia Marína achter ons verdwijnen. Even voor de kapel houden we links en bij de kapel rechts, nog altijd tussen muren.

(2u21) Na bijna 45 minuten onafgebroken mooi pad wordt het pad een grindwegje: Kástro en het klooster duiken op en we komen op de asfaltweg uit. Al na 1 minuut - dus nog voor de trap naar de kapel! - gaat een paadje scherp rechts (bordjes), en pas later buigt het weer links. We klimmen flink en zo komen we bij de ruďne van Stamatiní.

(2u37) We gaan rechtdoor tussen de muur en de boom, maar dan buigen we direct helemaal links en dan weer rechts, om omhoog te gaan in de richting van de 2 kapellen. We komen mooi tussen muren, passeren de eerste kapel en lopen naar de molenstomp en Agia Paraskeví.
Let op: net voor de molenstomp moeten we links over het muurtje klauteren (bordje Agia Paraskeví), we gaan verder op het soort terras en lopen dan links van de kapel.

Het mooie uitzicht van bij Agia Paraskeví.

(2u44) We gaan schuin omlaag, maar om op het mooie pad tussen muren te komen moeten we weer over een muurtje. Het heel oneffen pad daalt nu rechts naar het schitterend witte Kástro: we passeren links van de eerste ronde ruďne en dalen rechtdoor af tot rechts van de tweede ronde ruďne. Zo komen we op de geplaveide trap en tussen de hoogste ruďnes van Chorió. We slingeren 3 maal rechts en links, dalen altijd af en komen links van de kerk. Daar komen we op de dwarstrap, waar wandeling [7] van rechts komt, en dalen links op de mooie trap af tot op de asfaltweg, tussen de twee scholen. (3u06)

[Wil je te voet afdalen naar Aloprónia, dan kun je de trap rechts van de oude school nemen - hiervoor verwijzen we naar het eerste deel van de wandeling Kástro - Aloprónia en terug.]

Gpx-files:

https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=18193039

https://www.routeyou.com/en/route/view/4774162/hiking-route/sikinos-chorio-agia-paraskevi-stamatini-episkopi-agia-marina-and-back-backup

 

Voor de printbare versie
met alleen de tekst
in één kolom
hier klikken.