Bezocht in 2007 (2X) , 2010, 2011, 2013, 2015 en 2018

Wandelen en trekken op ANTIPAROS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS ANTIPAROS

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 14 februari 2021)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

NNN = nieuw in 2018

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Agios Geórgios -Agios Sóstis - Panagía Faneroméni en terug

2. Agios Geórgios - Despotikó - Livádi en terug  ***

3. Agios Geórgios - Kambiá - Profítis Ilías - Agios Geórgios  + Gpx  NNN

4. Agios Geórgios - Kambiá - Profítis Ilías - Grot van Agios Ioánnis ***  + Gpx  NNN

5. Agios Geórgios - Megála Monastíria

6. Agios Geórgios - Profítis Ilías - Grot van Agios Ioánnis ***

7. Antíparos - Diplá - Sifnéikos Gialós - Antíparos

8. Antíparos en Diplá

9. Despotikó

10. Grot van Agios Ioánnis - Agia Paraskeví - Antíparos

 

 

 

 

Antíparos is een klein eiland van 35 km2 dat ten zuidwesten van Páros ligt en er lang geleden mee verbonden was. Het wordt ervan gescheiden door een smalle zee-engte van ongeveer 1 km breed. Het feit dat in die zee-engte een klein eilandje ligt, Saliágos, en dat er hierop resten van een neolithische beschaving zijn gevonden (4000 v.Chr.) zou kunnen betekenen dat die eilanden in die tijd nog een geheel vormden. In de buurt van Antíparos liggen nog andere eilandjes, zoals het onbewoonde Despotikó in het zuiden en Diplá (een dubbel eilandje met Káto en Epáno Fyrá) in het noorden - van op het noordelijke strand van Antíparos kan men zelfs te voet door de ondiepe zee naar Diplá waden.

Antíparos is gemakkelijk te bereiken vanuit Páros: vanuit Poúnta, op de westkust van Páros, zijn er overvaarten om het uur (duur 10 minuten), maar ook vanuit de hoofdstad Parikiá varen er in de zomer af en toe boten naar Antíparos (duur 30 minuten).

Het eiland Antíparos heeft een zacht reliëf met als hoogste punt de Profítis Ilías, 301 m hoog. Er zijn enkele mooie stranden, maar het eiland is vooral bekend door de grot op een heuveltop van 250 m hoog in het zuiden. Naast de ingang van deze grot staat het kleine kerkje van Agios Ioánnis. De grot zelf heeft 3 zalen en is meer dan 100m diep; ze is beroemd om haar grote stalactieten en stalagmieten, waarvan er vele oude inschriften vertonen. De beroemdste stalagmiet is 8 meter hoog en wordt de "Agia Trápeza" ("Heilige Tafel") genoemd, omdat hier  op 24 december 1673 een mis werd gevierd, in aanwezigheid van de Franse ambassadeur in Constantinopel, markies de Nointel - een Latijns opschrift getuigt hiervan. In onrustige tijden verschafte de grot ook een onderkomen aan de inwoners van Antíparos.

DOLPHIN APARTMENTS, het ideale verblijf op Antíparos.

Het hoofdstadje Antíparos is gebouwd rond een mooi Venetiaans kástro dat dateert uit de 15de eeuw. Het kástro is gebouwd rond een toren, waarvan alleen de basis overblijft.

De bekendste stranden zijn die van Psaralikí, ten zuidoosten van Antíparos, die van Agios Theológos (in de buurt van het kampeerterrein, enkele minuten ten noorden van het stadje) en van Sifnéikos Gialós even ten zuidwesten hiervan - beide op loopafstand van Antíparos.
In het zuiden is er o.a. het strand van Agios Geórgios, rechtover het eiland Despotikó. Ook op de oostkust zijn er een reeks mooie stranden, o.a. die van Apándima, Sóros en Agios Sóstis.

Wandelen is niet zo makkelijk op Antíparos. Veel ezelspaden zijn er nooit geweest en het mooie pad dat vroeger van bij de grot naar het noorden dwars door het eiland naar Chóra liep, is jaren geleden al bijna over de hele lengte verwoest door een grindweg, die heel onlangs geasfalteerd is. 
Gelukkig kun je vanuit Agios Geórgios en in het bijzonder vanuit het bijzonder goed gelegen Dolphin Apartments enkele heel interessante wandelingen maken, het meest op aangename grindwegen.
De zeewandeling van de noordelijke kust van Antíparos naar Diplá is wel een heel bijzondere ervaring.

 

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

 


Het haventje van Antíparos


Het kástro van Antíparos


De grot van Antíparos

 

De zee-engte tussen Antíparos en Despotikó

De nauwe zee-engte tussen Antíparos en Diplá