Ano Potamiá - Káto Potamiá en terug

Beoordeling: Deze korte wandeling maakt het mogelijk heen en weer te wandelen boven en in de groene en waterrijke vallei tussen de drie dorpjes Ano, Mési en Káto Potamiá.
Ze vormt in feite het middelste deel van de belangrijke wandeling Mélanes - Koúroi - Potamiá - Agios Mámas - Potamiá. Vermits we terugkeren naar ons vertrekpunt, hangen we niet af van het openbaar vervoer en kunnen we deze wandeling met eigen vervoer doen.
De wandeling verdient ***.
[Bijgewerkt door Raymond op 10 mei 2018.]

Tijd: De heenroute van Ano Potamiá naar Káto Potamiá, die de bovenste paden volgt, vraagt een klein half uur (EWT); de terugweg, die zoveel mogelijk in de vallei loopt, is iets langer en duurt een goede 40 minuten. De totale effectieve wandeltijd (EWT) bedraagt zo 1u10 - een wandeling voor een korte halve dag, met vooraf of achteraf misschien een lunch in het heel aangename restaurant "I Pigí". De totale afstand bedraagt 3,9 km. 

Routebeschrijving: [Vermits er weinig bussen zijn die in Potamiá passeren - de bussen van de lijn Chóra - Chalkí - Filóti - Apóllonas rijden via Sagrí -, doen we er het best aan met een eigen vervoermiddel tot in Ano Potamiá te rijden. Je kunt de auto of motorfiets laten staan op het parkeerterrein bij het restaurant "I Pigí".]

(0u00) De wandeling begint links van de bron en het mooie restaurant "I Pigí". Hier gaan we het dorp in, langs de Odós Giampoúra [6]. Na 3 minuten komen we op een pleintje met een fontein uit, de platía Filothéou Orfanoú. Links [5] voert de Odós Nikoláou Orfanoú verder naar Chalkí (zie de wandeling Mélanes - Chalkí), maar vandaag verkiezen we om rechtdoor te gaan (2 wandelborden).
We gaan dus verder in de Odós Giampoúra en we dalen rechtdoor nog 3-4 minuten af, tot we rechts gaan en op een schitterende plek komen: we bevinden ons in een vallei, onder platanen, met een overvloedige beek, en links van de gerestaureerde watermolen "Nerómylos tou Grylláki".

Een romantisch plekje bij de "Nerómylos tou Grylláki".

(0u07) We buigen links [6] en ons pad loopt nu in een smalle vallei langs een overvloedige beek (19 mei 2004, 22 september 2011 en 10 mei 2018), met brugjes, banken en veel schaduw - bij het 2de brugje houden we rechts (bordje en [6]).

We kunnen hier links of rechts - deze wandeling volgt op de heenweg het hoogste pad...

We stijgen tot naast een kapel en komen op een betonnen straatje dat we links volgen (bord en [6]). Daarna dalen we verder af op een mooi geplaveid pad, in de richting van de kerk van Mési Potamiá; na 4 minuten passeren we er diep onder. 
We blijven nu altijd de wit geschilderde en geplaveide hoofdstraat rechtdoor volgen; even verder gaan we NIET links naar Pýrgos Kókkou (bord), maar we volgen nog enkele minuten een betonnen pad, dat vlak loopt en zo komen we voorbij onder de school van Mési Potamiá.

(0u18) We gaan weer rechtdoor (een wegwijzer links wijst naar Pýrgos Kókkou): we volgen nu [6] een eindje een mooi geplaveid paadje en dan lopen we nog enkele minuten vlak, boven de zachte vallei met olijfbomen. 

Het mooie pad tussen Mési en Káto Potamiá.

Na 5-6 minuten wijst een wegwijzer links weer naar Pýrgos Kókkou, maar wij houden nu rechts op een betonnen pad (bord Káto Potamiá / Agios Mámas). Zo bereiken we na 2-3 minuten Káto Potamiá: vóór ons zien we de kerk met een prachtige voorhof, beschaduwd door een grote eucalyptus, en met rondom stenen banken en met een kraantje. (0u27)

[Je kunt hier eventueel verder wandelen naar Agios Mámas; die wandeling begint vóór de kerk, waar je links naar beneden kunt gaan (bord + [6]) - zie de wandeling Mélanes - Koúroi - Potamiá - Agios Mámas Potamiá.]

(0u27) Voor de terugweg volgen we zoveel mogelijk de paden die beneden in de vallei lopen.
We keren dus op onze stappen terug en nemen weer de dorpsstraat, weg van de kerk (bordje Ano Potamiá 35' / Mélanes 2 uur + [6]). Na 3 minuten wijken we van het hoofdpad af en gaan we rechts (wegwijzer Pýrgos Kókkou). Een mooi, breed cementen pad daalt af tussen olijfgaarden en verzorgde tuinen.

(0u35) Na weer 5 minuten komen we voorbij de taverne To Vassilikó en hier gaan we rechts van een oplopende betonweg verder in de richting van een huis.
Bij een watergoot gaan we eerst RECHTS voor een omwegje naar
Néo Perivóli (bord) (wat "nieuwe tuin" betekent): het is een prachtig aangelegd pad, met brugjes, veel water en oleanders.

Het pad naar Néo Perivóli.

Zo komen we na 3 minuten bij de (meestal gesloten) tuin (de "perivóli) komen achter een muur. Heel soms kunnen we toch even door de open deur naar binnen piepen...

Néo Perivóli.

(0u39) Daarna keren we op onze stappen terug, na 3 minuten gaan we voorbij het huis en zo tot op de betonweg bij het café: hier gaan we rechts omhoog. Na korte tijd loopt de weg dood en dalen we rechts af op een paadje (bord Pýrgos Kókkou), zodat we weer naast het water komen. We volgen het op een cementen pad, buigen links tussen het water en een watergoot en lopen mooi verder tot we eindelijk bij de Pýrgos Kókkou komen, de ruďne van een oude woontoren.

Het pad slingert voortdurend over en langs het water...

De Pýrgos Kókkou.

(0u49) We gaan rechtdoor weer langs het water verder ([6] op boom), maar - let op -  uiteindelijk moeten we toch links op een trap uit de vallei klimmen ([6] op boom). Zo komen we op het hoofdpad, waar we straks voorbij zijn gekomen. Nu gaan we rechts verder naar Mési Potamiá en passeren gauw tussen de verlaten huizen.
Let op: bijna aan het eind van de huizen gaan we weer RECHTS omlaag, op een geplaveide trap
, de Odós Agias Kyriakís (wegwijzer Agia Kyriakí en [6]).
We gaan helemaal tot beneden, tot onder een mooie plataan [6] en we volgen nu weer het pad in de vallei.

(0u56) Er volgt een heel mooi eind, waarbij we ettelijke keren het water oversteken. Ten slotte komen we bij 3 brugjes weer op het hoofdpad waar we op de heenweg uit de vallei zijn gegaan. We gaan rechts en gauw stijgen we uit de vallei om bij de watermolen te komen.
We gaan er rechts de trap op [6], maar houden na nog geen minuut LINKS in een betonnen straatje ([6] op de hoek). Nu kunnen we altijd rechtdoor gaan en zo komen we na weer 3 minuten op het pleintje met de acacia's, de Platía Filothéou Orfanoú. We gaan natuurlijk rechtdoor en bereiken zo het mooie restaurant "I Pigí", onder de kerk en bij het parkeerterrein. (1u10)

  
Gpx-files:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/naxos-ano-potamia-kato-potamia-and-back-66502948

https://www.routeyou.com/en-gr/route/view/8493724/walking-route/naxos-ano-potamia-kato-potamia-and-back

Voor de printbare versie
met alleen  de tekst
in één kolom
hier klikken.