Bezocht in 2005, 2006, 2007,
2009 (2X), 2011, 2012, 2013,
2014, 2015, 2016, 2018, 2019,
2021 en 2023.

Wandelen en trekken op ANDROS

HOME

WANDELEN ALGEMENE
INLICHTINGEN

LINKS ANDROS

DE PADEN EN MUREN VAN ANDROS

BOTEN ANDROS
   - Superferry II
   - Fast Ferries Andros
   - Theologos

   - Paros Jet
  
- Artemis

KAARTJES

WANDELINGEN

(laatste aanpassing op 19 februari 2024)

*** = heel mooi

**** = uitzonderlijk

+ Gpx = Gpx-file bijgevoegd

1. Agia Triáda - Zagorá - Agia Triáda

2. Agia Triáda - Aládou - Sasá - Panachrántou - Messariá ***

3. Agios Nikólaos - Achla en terug ****  + Gpx

4. Aïdónia - Ráchi - Agios Ioánnis en terug

5. Aladinoú - Kouréli - Sasá - Aladinoú

6. Aladinoú - Sasá - Moní Panachrántou - Pétrias - Fállika - Aladinoú ***

7. Alamaniá - Piskopió - Rogó - Ormos Korthíou ***

8. Ano Aprovátou - Ano Pitrofós - Strapouriés ****  + Gpx

9. Chóra ***

10. Chóra - Apíkia - Evrousés - Strapouriés - Mesathoúri - Ypsiloú - Chóra ****  + Gpx

11. Chóra - Apíkia - Pithára - Apíkia - Chóra ***

12. Chóra - Apíkia - Steniés - strand Giália - Chóra ***  + Gpx

13. Chóra - Apíkia - Katakaléï - Vourkotí en terug ****  + Gpx

14. Chóra - Lámyra - Ménites en terug ****  + Gpx

15. Chóra - Lámyra - Ménites - Messariá - Lámyra - Chóra ****

16. Chóra - Lámyra - Ménites -  Messariá - Moní Panachrántou - Messariá - Lámyra - Chóra ****  + Gpx

17. Chóra - Lámyra - Strapouriés - Ano Pitrofós - Ano Aprovátou - Batsí ****  + Gpx

18. Chóra - Lámyra - Strapouriés - Ménites - Lámyra - Chóra ***

19. Chóra - Livádia - Chóra  N

20. Chóra - Livádia - Petriás - Moní Panachrántou en terug ***  N  + Gpx

21. Chóra - Sinetí - Dipotámata en terug ***  + Gpx

22. Chóra - Sinetí - Dipotámata - Kochýlou - Ormos Korthíou ****  + Gpx

23. Chóra - Vrachnoú - Pétrias - Fállika - Aladinoú - Vakóni ****

24. Fállika - Panachrántou en terug ***

25. Gávrio - toren van Agios Pétros - Gávrio  N

26. Messariá - Ménites - Lámyra - Chóra ***

27. Messariá - Ménites en terug ***  + Gpx

28. Ormos Korthíou - Kochýlou - Epáno Kástro en terug ****  + Gpx

29. Ormos Korthíou - Panagía en terug

30. Ormos Korthíou - Tis Griás to Pídima en terug

31. Ormos Korthíou - Rogó - Lardiá - Mésa Vouní - Exo Vouní- Kochýlou ***  + Gpx

32. Ormos Korthíou - Rogó - Lardiá - Mésa Vouní - Mésa Vouní en terug ****  + Gpx

33. Paleópolis - Agia Eleoúsa - strand van Paleópolis en terug

34. Piskopió - Alamaniá en terug

35. Píso Meriá - Profítis Ilías - Stavrós en terug ***

36. Strapouriés - Ano Pitrofós - Paleópolis ****  + Gpx

37. Vakóni - Aladinoú - Fállika - Pétrias - Vrachnoú - Chóra ****  + Gpx

38. Vakóni - Aladinoú - Fállika - Pétrias - Livádia - Chóra ****  + Gpx

39. Vourkotí - klooster van Agios Nikólaos - Apíkia- Chóra ***

40. Vourkotí - Profítis Ilías - Agii Saránta en terug ***

41. Vourkotí - Profítis Ilías - Arni - Katákilos - Káto Katákilos - Batsí ****  + Gpx

Andros is het meest noordelijke eiland van de Cycladen. Zoals Kéa, Kýthnos, Sérifos en Sífnos de natuurlijke voortzetting in zee zijn van het schiereiland Attika, zo zijn de nabijgelegen eilanden Andros, Tínos en Mýkonos de uitlopers van de bergrug van het eiland Evia (Euboia). Andros wordt van Evia gescheiden door een smalle zee-engte (Kafiréa of Cavo d' Oro), terwijl de engte (of 'stenó) tussen Andros en Tínos nog nauwer is. Na Náxos (448 km2) is Andros met 385 km2 het tweede grootste eiland van de Cycladen, voor Páros (195 km2) en Tinos (195 km2).

Andros is heel makkelijk te bereiken vanuit de haven van Rafína (speciale bus hiernaartoe van op de luchthaven!): de drukke lijn Rafína - Andros - Tínos - Mýkonos (soms verder gezet naar Páros en Náxos) legt in de haven Gávrio aan na ongeveer 2 uur varen.
De verbindingen met de andere Cycladen zijn wat moeilijker: de Aqua Jewel en Aqua Spirit (opvolgers van de kleine Panagía Chozoviótissa) varen wel o.a. naar Tínos en Sýros (2 maal per week) en ook 1 keer naar het naburige Kýthnos en Kéa en ook de Artemis (opvolger van de Panagía Tínou) heeft als aanleghaven Sýros, van waar hij het jaar door een fantasierijke route volgt die zelfs naar Santorini, Síkinos en Folégandros leidt...

Andros is bergachtig en wordt doorsneden door een aantal bergruggen die parallel aan elkaar van zuidwest naar noordoost lopen; ertussen lopen er diepe dalen en soms steile kloven. De hoogste toppen zijn de Kouvára (met de Profítis Ilías, 997 m) en de Pétalo (990 m), in het centrum van het eiland, tussen Ano Aprovátou en Vourkotí. Door dit reliëf zijn de noord-zuid-verbindingen vrij moeilijk: de meeste wegen, behalve de grote kustweg, lopen dan ook in de valleien, van het ZW naar het NO.

Andros is om verscheidene redenen een uitzonderlijke eiland. Ten eerste is het, in vergelijking met de andere Cycladen, uitzonderlijk rijk aan water, dank zij de relatief hoge regenval en de vele bronnen. Sommige valleien zijn dan ook heel groen, o.a. door de vele pijnbomen die het landschap beheersen (b.v. in de omgeving van Ménites) en er zijn tal van overblijfselen van tientallen watermolens in de valleien van de Dipotámata (tussen Exo Vouní en Sinetí), de Mégalo Révma (in het noorden), enz.

Ten tweede is de bouwstijl van sommige dorpen niet echt Cycladisch. Andros dankt een deel van zijn rijkdom aan generaties van reders en dorpen als Chóra of Steniés vallen dan ook op door de grote en rijke huizen; de rode daken herinneren aan Italiaanse steden en ook b.v. aan het eilandje Sími bij Rhódos.

Opvallend is ook het grote aantal dorpen, een zestigtal; alleen al op de hellingen van de brede vallei van de Megálos Potamós, die in zee uitmondt bij Chóra, telt men er een kleine twintig. Die dorpen hebben dikwijls geen echte kern en liggen verspreid in het groen - iets wat de oriëntering niet gemakkelijker maakt.

Een feit is ook dat de toeristische bekendheid, althans bij de buitenlanders, vrij klein is; daarentegen is Andros een geliefkoosde bestemming voor de Atheners, die er op 2-3 uur afstand van hun drukke stad vaak een rustig buitenverblijf hebben.

Gávrio, de kleine haven op de westkust, is buiten het seizoen heel kalm en telt slechts enkele restaurants en cafés - naast een mooie camping. Het eigenaardige aan Andros is trouwens ook dat men het alleen vanuit de haven van Rafína kan bereiken: van hieruit zijn er frequente verbindingen via Andros met Tínos en Mýkonos. Verbindingen met de overige Cycladen zijn eerder moeilijk - er is alleen de Artemis, opvolger van de Aqua Jewel en de Aqua Spirit, die op woensdag een verbinding verzekert met Sýros en Sérifos/Sífnos/Kímolos/Mílos.

De enige plek die echt toeristische ontwikkeling kent is de kustplaats Batsí: er is een mooi strand, maar het haventje is klein en niet zo pittoresk. Enkele moderne hotelcomplexen ontsieren de kustlijn en in het stadje zelf tel je b.v. drie pizzeria's en twee Illy-cafés naast elkaar. Alleen hier kunnen toeristen die een strand- en nachtleven zoeken enigszins terecht.

Chóra (soms Andros genoemd), aan de oostkant van het eiland, is echt een andere wereld. Het ligt heel schilderachtig op een vooruitstekende rotspunt, tussen de stranden van Nimborió en Parapórti. De lange, centrale straat, met marmer geplaveid, is verkeersvrij en loopt tussen mooie, grote huizen door, langs enkele mooie pleinen, met rustige restaurants en vele zacharoplastía (patisserieën) tot helemaal op de rotspunt met de resten van het Venetiaanse kástro, gesticht in 1207 door Marino Dandolo. Vooral in het voor- en najaar is Chóra een oase van rust, waar veelal alleen Grieken komen, een zoete plek om te leven.

Bij de overige kleinere dorpen is de keuze moeilijk: heel aangenaam is het groene Ménites, met de prachtige bronnen met leeuwenkoppen, Apíkia met de beroemde Sáriza-bron en het Pithára-watervalletje, het mooie Sinetí aan het eind van de Dipotámata-kloof met zijn vele watermolens, het agrarische en hooggelegen Vourkotí, met zijn vele terrassen, enz.

Op archeologisch gebied zijn er op Andros twee interessante vindplaatsen. De site van Zagorá was gevestigd op een  plateau dat aan drie kanten natuurlijk beveiligd was en zag daar een bloeiende nederzetting ontstaan in de geometrische periode (10de - 8ste eeuw v.Chr.). Bij de overblijfselen valt vooral de 110 meter lange verdedigingsmuur op, die 7 meter hoog was.
In de vlakte onder het huidige dorp Paleópolis werden ook resten gevonden van de vroegere hoofdstad van Andros, gesticht in de 7de-6de eeuw v. Chr. Een deel ervan verdween in zee tijdens een zware aardbeving  van de 4de eeuw n.Chr.  Er werden resten blootgelegd van een agora en een verdedigingsmuur, terwijl men - vooral van in de hoogte - in het water duidelijk de sporen van een soort golfbreker kan zien. De resten uit de geometrische periode uit Zagorá en de vondsten uit Paleópolis - met hierbij vooral een mooi Hermes-beeld, een kopie uit de 1ste eeuw v.Chr. van een bronzen beeld van Praxiteles - zijn ondergebracht in het heel mooi ingerichte Archeologische Museum in Chóra. Het museum voor Hedendaagse Kunst herbergt vooral Griekse kunstenaars, o.a. veel beeldhouwwerk van de Andriotische kunstenaar Michális Tómbros, maar is ook bekend door de zomerse internationale tentoonstellingen, o.a. van Picasso, Matisse, Klee, Rodin, Moore, enz.

Hoewel het overgrote deel van de kust natuurlijk rotsachtig is, zijn er ook op Andros vrij mooie stranden, vooral op de westkust in de buurt van Gávrio en Batsí. Maar de aangenaamste en de rustigste zijn ook nu weer de mooie stranden op de oost- en zuidoostkust: de stranden ten noorden en ten zuiden van Chóra, Nimborió (heel geschikt voor kinderen) en Parapórti, het strand van Giália en van Kórthi en de eenzame stranden van Achla, Léfka, Agios Ioánnis - alleen te voet bereikbaar! 

Maar het allerinteressantste aan Andros is natuurlijk de mogelijkheid om vele, mooie wandelingen te maken. Er is, vooral in het zuidoostelijk deel van het eiland, een echt netwerk aan paden overgebleven, vaak schitterend geplaveid (echte 'kalderímia'), vaak ook lopend tussen prachtige muurtjes, die op een typisch Andriotische manier zijn gebouwd, afwisselend met kleine stenen en grote rechtopstaande platen (zie "De paden en muren van Andros"). 
Wat nog opvallender is dat men de laatste jaren een grote inspanning heeft gedaan om een aantal van deze paden te bewegwijzeren.
Een pluspunt is ook dat veel wandelingen vertrekken of aankomen in Chóra - de ideale uitvalsbasis dus voor de wandelaar op Andros.

Bovendien is er heel wat materiaal te vinden over Andros en zijn wandelingen: naast de websites (zie "Links Andros") is er de heel mooie publicatie "Odiporikó stin Andro" ("Wandelen op Andros"), die nu ook in het Engels (A travelogue of Andros) en het Frans (Randonnées à Andros) te koop is. Dit boekje bevat mooie foto's en de beschrijving van 12 wandeltrajecten. Voor wie goed zoekt in de boeken- en souvenirwinkeltjes in Chóra is er ook de prachtige CD-rom "Sta Paliá Patímata - On the old trails" van Vasílis en Mína Kokótis, in het Grieks en het Engels, met veel foto's en achtergrondinformatie en vooral met gedetailleerde en heel persoonlijke beschrijvingen van 12 (meestal dezelfde) wandeltrajecten.

In 2024 is een heel mooi uitgegeven en erg handig boekje verschenen met 15 korte rondwandelingen, ANDROS OP JE GEMAK, van de hand van GERARD KLEYNE, sinds vele jaren vrijwilliger bij Andros Routes.
In het boek Andros op je gemak vind je 15 korte en betrekkelijk lichte rondwandelingen. De wandelingen zijn tussen anderhalf en vier uur wandeltijd. Vaak met een mooi rustplekje of een stil strand waar je kunt zwemmen. Bij (vrijwel) iedere wandeling vind je een kort youtube filmpje waardoor je vooraf kunt zien wat je tegen gaat komen. Verder is een gpx bestand en een link naar Google Maps bijgesloten, zodat je op je GSM kunt zien waar je bent. Ten slotte is veel informatie over bijvoorbeeld de historie van de dingen die je onderweg tegenkomt beschreven, met veel kans op verdieping door een aantal QR-codes die nog veel meer informatie geven.
Te koop bij Reisboekwinkel De Zwerver, Groningen, NEDERLAND     €17,95:  https://dezwerver.nl    info@dezwerver.nl

In augustus 2014 verscheen er een uitstekende wandelkaart van Andros Routes en Anávasi: ze is heel volledig en de uitgave van 2022 bevat ook de heel recente wandelingen, zoals wandeling [18], en ook enkele wandelingen in het noordwesten van het eiland - zie ook http://www.androsroutes.gr/nl/
Een enthousiaste groep vrijwilligers markeert niet alleen de paden, maar maakt ze ook geregeld vrij.

Van de vele mogelijke wandelcombinaties zijn de volgende zes bijna een must:

1. Chóra - Ypsiloú - Lámyra - Ménites - Messariá - Moní Panachrántou (goed bewegwijzerd met [1]) of Chóra - Ypsiloú - Lámyra - Ménites en terug
2. Ano Aprovátou - Pitrofós - Strapouriés (heel goed bewegwijzerd met [9]) of de langere wandeling (Chóra - Lámyra - Strapouriés - Ano Pitrofós - Ano Aprovátou - Batsí
3. Chóra - Sinetí - Dipotámata-vallei - Kochýlou - Ormos Korthíou (goed bewegwijzerd met [3])
4. Chóra - Apíkia - Vourkotí (goed bewegwijzerd met [2])
5. Agios Nikólaos - Achla en terug (goed bewegwijzerd met [6])
6. Vourkotí - Profítis Ilías - Agii Saránta en terug (bewegwijzerd met [12]).

 

Sinds 1 januari 2004

bent u bezoeker nr. 

free hit counter

Het haventje van Gávrio

Het badplaatsje Batsí

 Panorama van Chóra

De prachtige ligging van Chóra

De Hermes in het Archeologisch Museum van Chóra

De Sáriza-bron in Apíkia

De Stichioméni-brug bij Messariá

De bronnen in Ménites

Eén van de groenste plekken van Andros: de vallei van Ménites



Het monopáti in de Dipotámata-vallei

Het Pithára-watervalletje in Apíkia



Het bewegwijzerde monopáti naar Vourkotí



De typische muurtjes van Andros



Het versterkte klooster van Panachrántou



Genieten op Andros...